• Kreu
  • /
  • Blog
  • /
  • Karriera
  • /
  • Papunësia ndryshon personalitetin e meshkujve dhe femrave

Papunësia ndryshon personalitetin e meshkujve dhe femrave

Nga: Autorë të ndryshëm minuta lexim | 0 komente2526 lexime


Nëse mendoni se personaliteti është i pandryshueshëm, gaboheni. Studiuesit kanë zbuluar se kur një person është i papunë për një periudhë kohe, ai kalon në disa faza të ndryshimit të personalitetit

Studimi

Njerëzit që nuk mund të gjejnë një punë shpesh thonë se kjo eksperiencë u ka dobësuar besimin. Tani, një studim i ri pretendon se papunësia ndryshon tiparet bazë të personalitetit të dikujt, duke e bërë më pak të ndërgjegjshëm dhe më jomiqësor.

Kërkuesit thonë se të tilla ndryshime të personalitetit shkaktojnë një rreth vicioz, duke e bërë më të vështirë për të papunin të gjejë një punë të re dhe për këtë arsye duhet të ketë më shumë mbështetje për ata që janë pa punë për të parandaluar ndryshimet në karakter.

“Rezultatet sfidojnë idenë se personalitetet tona janë ‘fikse’ dhe tregon se efektet e faktorëve të jashtëm si papunësia mund të kenë ndikime të mëdha në personalitet”, tha dr. Christopher Boyce, nga Universiteti Stirling, Skoci.

“Kjo tregon se papunësia ka ndikime më të gjera psikologjike nga sa mendohej më parë.”

Së bashku me kërkuesit nga universitete të tjera britanike, ai ka ekzaminuar një mostër prej 6769 të rriturish gjermanë që bënë një test standard personaliteti në dy periudha midis vitit 2006 dhe 2009.

Nga ky grup, 210 ishin të papunë për kohën nga një deri katër vjet gjatë eksperimentit, ndërsa 251 ishin të papunë për më pak se një vit përpara se të gjenin një pozicion.

Kërkuesit analizuan pesë tiparet kryesore të personalitetit, ndërgjegjen, nervozizmin, rënien dakord, ekstraversionin dhe të qenët i hapur.

Studimi zbuloi se burrat binin më shumë dakord gjatë dy viteve të para të papunësisë, krahasuar me ata që janë në punë, por pas dy viteve, burrat e papunë ishin më të pakëndshëm sesa ata që kishin punë.

Por për femrat, rënia dakord ulej për çdo vit papunësie.

“Në fazat e para të papunësisë, mund të ketë stimuj që individët të jenë në një mendje me të tjerët, në përpjekje për të siguruar një tjetër punë ose për të qetësuar të tjerët rreth tyre”, raportuan kërkuesit në studimin e publikuar në Revistën e Psikologjisë të Aplikuar.

“Por, në vitet e fundit, kur situata bëhet më e ndenjur, të tillë stimuj mund të dobësohen.”

Studimi zbuloi se sa më gjatë të rrinin pa punë burrat, aq më pak të vetëdijshëm bëheshin.

Në kontrast, femrat bëheshin më të vetëdijshme në fazat e para dhe të fundit të papunësisë, por përjetonin një krizë në mes të studimit.

Ekspertët teorizuan se kjo mund të ndodhë, sepse femrat fitonin pak kompensim duke u kujdesur për të tjerët.

Në një mënyrë të ngjashme, burrat e papunë ishin të hapur në vitin e tyre të parë të papunësisë, por bëheshin më të mbyllur dhe më të largët për sa më gjatë të vazhdonte ajo.

Dhe femrat ishin më pak të hapura në vitin e dytë dhe të tretë të papunësisë, por rikuperoheshin në të katërtin.

Dr. Boyce tha se njerëzit e papunë mund të paragjykohen padrejtësisht si rezultat i ndryshimit të pashmangshëm në personalitet dhe mungesa e punonjësve entuziastë mund të krijojë potencialisht një cikël vështirësie në tregun e punës.

“Politika publike ka një rol kyç për të luajtur në parandalimin e ndryshimit të personalitetit në shoqëri, duke ulur shkallën e papunësisë dhe duke ofruar mbështetje më të madhe për të papunët”, tha ai.

“Politikat për të pakësuar papunësinë janë jetësore jo vetëm për të mbrojtur ekonominë, por edhe për të nxitur tiparet pozitive të personalitetit të personave”, përfundoi drejtuesi i studimit.

Si të fitoni çdo vend pune?

Së pari, duhet të dini se sa më shumë kontakte të keni, aq më tepër gjasa ka të gjeni një vend pune që e dëshironi. Rreth 85 për qind e vendeve të punës të hapura nuk listohen askund. Bashkohuni me grupe dhe lidhje për të marrë sa më shumë oferta.

Së dyti, duhet të punoni për reputacionin tuaj. Sa më të besueshëm të jeni, aq më të kërkuar do të bëheni. Kjo, sepse çdo vend pune ka si kërkesë t’i jepet dikujt që është i besueshëm dhe ka reputacion të mirë për punën që ka bërë deri në atë pikë.

Për të qenë në gjendje të fitoni çdo vend pune që dëshironi, një karakteristikë tjetër e nevojshme është të jeni të aftë. Aftësia do të jetë asi nën mëngë, që do t’ju fusë kudo, edhe në ato vende pune që mund t’ju duken të padepërtueshme.

I.D.

*Burimi: “Daily Mail”

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Etiketa


Gjithashtu mund të lexoni

Si mund të zgjidhni mes dy punëve?

Si mund të zgjidhni mes dy punëve?

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Mirësevini në Podcastin e 25të të Karrierës!

Mirësevini në Podcastin e 25të të Karrierës!

Zhurmat, shpërqendrimi më i madh i punonjësve në zyra

Zhurmat, shpërqendrimi më i madh i punonjësve në zyra
>