Bisedat në punë? Janë të dobishme për karrierën?

Nga: Autorë të ndryshëm minuta lexim | 0 komente2511 lexime


Ndryshe nga disa vende të zakonshme, në zyrë gratë tentojnë të jenë më pak fjalëshumta sesa meshkujt. Por në të vërtetë, për të qenë eficiente, nuk mjafton vetëm të shkoni pesë minuta te makina e kafesë, duke menduar se kjo do t’ju ndihmojë të njiheni dhe të jeni miqësorë me kolegët e punës. Studimet më të fundit propozojnë bisedat brenda orarit të punës si sukses në karrierë

Strategjia

Bisedat me kolegët bëjnë një diferencë të madhe për karrierën, sidomos për gjininë femërore. Gurthemelin për këtë teori e ka hedhur një artikull në “Financial Times”, sipas të cilit thuhet se bisedat në punë shërbejnë për të rritur nivelin profesional, ndoshta në mënyrë indirekte, por që gjithsesi shërbejnë. Mund të mendohet se femrat janë tejet llafazane, duke marrë parasysh se gjithmonë i konsiderojmë si ato që flasin më shumë në krahasim me meshkujt. Por, në të vërtetë, nuk është kështu: sipas librit “The Female Mind”, nga Louann Brizendine, femrat shqiptojnë rreth 20 000 fjalë në ditë krahasuar me 7000 nga ana e meshkujve. Por ekzistojnë studime të tjera, të cilat e përmbysin këtë teori duke thënë se të dyja gjinitë shqiptojnë rreth 12000 fjalë në ditë.

 

Femrat, më pak fjalë sesa meshkujt

Sipas artikullit të “Financial Times”, ka disa elemente të cilat kanë ndryshuar në këto vitet e fundit në vendin e punës dhe që kanë modifikuar skenarin e komunikimit, duke i bërë meshkujt më dominues se femrat gjatë bisedave në kohën e pushimit. “Në përgjithësi mendohet se femrat janë më llafazane sesa meshkujt, edhe në zyrë, por ekzistojnë studime të ndryshme, të cilat thonë se nuk është kështu. Në fakt, unë mendoj se ato kanë një prirje më të paktë për të folur, në krahasim me meshkujt”, konfirmon Barbara Poggio, sociologia dhe e deleguara në Universitetin e Trentos, për çështjet e barazisë. Por si ka mundësi që femrat tentojnë të jenë më të heshtura në punë në krahasim nga ajo çka besohet? “Nga një anë kanë më pak kohë dhe përpiqen të përqendrohen plotësisht në detyrat e tyre në oraret gjatë punës në zyrë”. Objektivi në fakt është të jenë shumë eficiente, në mënyrë që ta mbarojnë punën e tyre në kohë dhe që të mundin kështu të ekuilibrojnë karrierën e tyre me punët e shtëpisë dhe familjen. “Ndërsa së dyti, ndoshta i mëshojnë tendencës për të bërë shumë gjëra, ndërsa bisedat u duken si një kohë e humbur”, shton ekspertja.

Në fakt, shumë gra profesioniste i shmangin bisedat në zyrë, sepse i konsiderojnë një zbavitje dhe një luks. Duke i limituar bisedat në momentet e pushimit ato përfitojnë për të ngrënë diçka pranë tryezës së punës, ndërkohë që punojnë në kompjuter. Po kështu, pushimin ato e përdorin edhe për të bërë ndonjë punë tjetër, si për shembull për të kryer pazaret në supermarket. Këtu mund të shtojmë edhe një arsye tjetër: femrat, shpesh, vazhdojnë të ndiejnë një farë presioni social në nivel psikologjik, i cili i shtyn të tregohen serioze dhe të motivuara në punë. Ja përse shumë prej tyre i refuzojnë bisedat, sepse i konsiderojnë ato të rrezikshme për imazhin profesional. “Modelet e punës kanë ndryshuar shumë prej teknologjive, të cilat janë bërë më qendrore dhe kjo bën që çdokush të kalojë më shumë kohë përpara ekranit të kompjuterit”, vë në dukje Poggio. Ndërkaq, femrat preferojnë në përgjithësi që të flasin me personat e të njëjtit seks, kjo prej interesave të përbashkëta, por shpesh nëpër zyra të punësuarit më të shumtë janë meshkuj. Megjithatë, eficensa e madhe e femrave duket se nuk ndikon aq shumë në karrierën e tyre.

 

Të flasësh pak, bën keq për karrierën

Më se e vërtetë! “Financial Times” sjell dëshminë e një të punësuare të re në një media. Pavarësisht punës së kënaqshme që ajo bënte për shefin e saj, ajo kishte një problem: mungesën e dëshirës për të folur. “Sot konteksti emocional luan një rol qendror në shumicën e konteksteve të punës”, thotë Poggio. “Marrëdhëniet ndërpersonale dhe aftësia për të qenë në kontakt me të tjerët janë gjithnjë e më shumë esenciale. Ato duket se po ngjasojnë me rrjetet dhe për këtë fakt bisedimi edhe me personat e panjohur shërben për të ‘krijuar rrjete’. Bari dhe makina e kafesë janë vende ku mund të ndeshemi më shpesh jashtë punës, ndërsa ato janë kontekste informale, ku mund të shkëmbejmë një mori informacionesh të dobishme”. Morali i “përrallës”: edhe pse nuk duhet tejkaluar, gjetja e 5 minutave kohë për të biseduar pranë makinës së kafesë, shërben për të njohur të tjerët dhe për të vlerësuar futjen në “rrjetet” e kompanisë.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


Gjithashtu mund të lexoni

Si mund të zgjidhni mes dy punëve?

Si mund të zgjidhni mes dy punëve?

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Mirësevini në Podcastin e 25të të Karrierës!

Mirësevini në Podcastin e 25të të Karrierës!

Zhurmat, shpërqendrimi më i madh i punonjësve në zyra

Zhurmat, shpërqendrimi më i madh i punonjësve në zyra
>