Komunikim: Si të kuptoheni me personat e vështirë

Nga: Autorë të ndryshëm minuta lexim | 0 komente1349 lexime


Si mund të kuptoheni me personat e vështirë? Të gjithë, të paktën njëherë në jetë, janë gjendur përballë zgjidhjes së kësaj dileme. Po, sepse kemi takuar shumë persona me të cilët është e pamundur të kuptohesh. Ndonjëherë nuk kuptohet mirë shkaku i moskomunikimit, megjithatë ai ekziston dhe duket se nuk ka një mënyrë për ta shmangur. Ndaj si mund të merreni vesh me njerëzit e vështirë?

Këto janë disa sugjerime të dobishme për të përmirësuar marrëdhënien me të tjerët. Ja se si mund të silleni me personat që kanë një tip të vështirë:

1) A duhet t’i falni personat e vështirë?

Shpesh kur një person duket i tmerrshëm, duhet të “futesh” brenda për të kuptuar se vështirësia për t’iu afruar të tjerëve nuk varet nga një situatë personale veçanërisht e ndërlikuar. Kur kalohen periudha të ngjeshura me probleme personale të llojeve të ndryshme, ekziston tendenca për t’u ndier pothuajse të mbingarkuar nga prania e të tjerëve. Dhe çdo gjë duket se shkon në kahun e kundërt, apo në rrugën e gabuar. Megjithatë, nëse personi që keni përballë është vërtet i vështirë, lëreni mënjanë mërinë dhe filloni një marrëdhënie më pak konfliktuale me një gjest miqësie.

2) Si të mbroni besimin tuaj në mënyrë reciproke

Nëse e pyesni veten se si duhet t’i trajtoni personat e vështirë, mos harroni që të niseni me idenë e qartë se ata mund të jenë shumë të ndryshëm nga ju në zgjedhjet dhe marrëdhëniet që krijojnë, sigurisht të gjitha të vlefshme për ta. Nëse dëshironi një sugjerim për të gjitha situatat në të cilat atmosfera bëhet e tensionuar, ngadalësoni shpejtësinë e fjalëve. Pikërisht kështu. Një diskutim i ngazëllyer mund të arrijë deri në rreth 120 fjalë në minutë, ndërsa një diskutim i “fortë” kur ju jeni të zemëruar apo të shqetësuar mund ta dyfishojë numrin e fjalëve të shqiptuara.

3) Bëj çfarë të duash!

Kjo është një nga fjalitë që nuk duhet ta thoni kurrë: bëj si të duash! Mjafton shumë pak për të shprehur të njëjtin koncept, por duke ruajtur respektin për të tjerët. Për shembull mund të thoni: “Faleminderit për ndihmën tënde, por nuk ndihem mirë për të folur në këtë moment”.

4) Si të ruani qetësinë në zyrë

Nëse keni nevojë për ndonjë sugjerim se si të përballeni me persona negativë në punë, filloni nga këshillat se si të fitoni respektin. Nëse punoni në zyrë dhe nëse kolegu/kolegia juaj është një person me të cilin është më shumë se e vështirë për të komunikuar, merrni në konsideratë faktin se momentin tuaj të pushimit mund ta kaloni edhe duke qëndruar ulur në tryezën tuaj. Kjo do të jetë një mënyrë mjaft e mirë për t’u “marrë” me njerëzit prepotentë. Mos i ktheni sytë tuaj nga kompjuteri për disa minuta, relaksojeni trupin duke e mbajtur shpinën drejt dhe përqendrohuni në ritmin e frymëmarrjes tuaj. Kështu, kur kolegu juaj të kthehet për t’ju “ngacmuar”, ju do t’i jeni mirënjohës që e bën këtë çdo dy minuta.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


Gjithashtu mund të lexoni

7 mënyra për të qenë një lider i suksesshëm

7 mënyra për të qenë një lider i suksesshëm

Si të menaxhoni stresin në punë gjatë një periudhe të ngarkuar

Si të menaxhoni stresin në punë gjatë një periudhe të ngarkuar

Respekti: Norma e komunikimit në biznes

Respekti: Norma e komunikimit në biznes

ASANA: Aplikacion për menaxhimin e projekteve dhe punës në grup!

ASANA: Aplikacion për menaxhimin e projekteve dhe punës në grup!
>