• Kreu
  • /
  • Blog
  • /
  • Menaxhimi
  • /
  • Tre aleatët e vërtetë për të përballuar pikat e dobëta në punë

Tre aleatët e vërtetë për të përballuar pikat e dobëta në punë

Nga: Autorë të ndryshëm minuta lexim | 0 komente2740 lexime


Zënka me kolegët? Nuk po bëni karrierë? Filloni t’i shihni gjërat nga një këndvështrim tjetër dhe më pas do të zbuloni “rrugë” të reja

Problemi: “Më kanë dhënë një rol që nuk më pëlqen”.

Aleati: Shoqja ose shoku juaj

“Një person i jashtëm nga ambienti i punës, me të cilin/cilën kaloni kohën tuaj të lirë, mund t’ju ndihmojë që të shihni objektivisht një rol që ju në fakt e urreni, ndoshta prej paragjykimit që mbart”, shpjegon Giorgio Nardone, psikologu i punës dhe autori i një libri për këtë çështje. “Kërkojini që ta vërë veten në vendin tuaj dhe pyeteni se çfarë do të bënte: nga komentet e shoqes apo shokut tuaj do të dalin aspekte pozitive për të cilat nuk kishit menduar, si për shembull kompetencat apo aftësitë, të cilat mund të kthehen në të dobishme për karrierën tuaj kur të vijë momenti”. Për shembull, nëse të kanë propozuar që të bëni agjentin e shitjes dhe kjo ide nuk ju pëlqen, mendoni se një ditë, përvoja mund t’ju shërbejë për të zënë një vend në departamentin e marketingut të një agjencie të madhe.

 

Problemi: “Nuk shkoj mirë me kolegun pranë tryezës sime të punës”

Aleati: Kolegu/Kolegia

Mund t’ju duket e çuditshme, por lëvizja më e mirë është pikërisht që t’u afroheni atyre që i keni bezdi. “Sekreti është që ta ktheni situatën në favorin tuaj”, këshillon eksperti. “Dikush flet keq për ju? Ftojeni për drekë. Edhe pse kjo është pikërisht e kundërta e asaj që do të bënit instinktivisht, sjellja jo kundërshtuese, por pajtuese, sjell vetëm avantazhe. Hidhini “armët” tuaja dhe hapni një kanal komunikimi, duke nxjerrë në dritë anët tuaja humane”.

 

Problemi: “Dal gjithmonë vonë dhe jeta ime familjare nuk po shkon mirë”

Aleati: Shefi

Po, pikërisht personi i cili mund t’ju pengojë më shumë nga të gjithë. “Mos kini frikë të flisni për të drejtën tuaj: bëjeni këtë gjë me takt dhe më pas do ta keni me siguri në anën tuaj”, sugjeron psikologu. “Hapi i parë është që të tregoheni të ndërgjegjshëm se po kërkoni diçka që mund ta bezdisë, për shembull për fleksibilitetin në oraret e hyrje-daljeve! Nëse do të viheni për një çast në vendin e tij, ai do t’ju jetë mirënjohës dhe do të ketë një sjellje më të hapur. Në këtë pikë, jepuni garancinë e të qenët gjithsesi eficentë dhe të përpiktë në dërgesa. E vështirë që t’ju thotë ‘jo’, sepse ai do t’ju shikojë si një person të besueshëm dhe të përgjegjshëm”.

 

Komunikimi me kolegët

Sot, në shumicën e kompanive, pothuajse të gjithë përpiqen të kenë raporte shoqërore me njëri-tjetrin. Kjo është gjë mjaft e mirë deri në pikën ku ju nuk ofendoni dikë apo dikush tjetër ju ofendon. Komentet mbi pamjen fizike të dikujt janë krejtësisht jashtë etikës profesionale, ndërsa ato duhet të shmangen me çdo kusht. Komplimentet, nganjëherë, janë të pranueshme, për sa kohë bëhen në një mënyrë të përshtatshme dhe pa asnjë ngjyrim seksual. Respektimi i kolegëve dhe sjellja dinjitoze janë të domosdoshme në të gjitha rrethanat.

 

Mos harroni:

-Flisni me zë të ulët. Nëse doni të ndani një ide ose të sugjeroni një plan te kolegët, tregohuni të kujdesshëm që zëri juaj të jetë i ulët (por jo aq sa të krijojë vështirësi në të dëgjuar).

-Respektoni privatësinë dhe intimitetin e kolegëve. Nuk është etike të kontrolloni mesazhet e kolegëve tuaj. I njëjti rregull është i vlefshëm edhe për një telefon që po bie.

-Nëse keni marrë edhe për pak kohë artikuj nga një koleg, sigurohuni t’i ktheni pasi të keni mbaruar punë.

-Shmangni talljen dhe vlerësojeni punën e kolegëve tuaj, nëse ajo është më frytdhënëse se e juaja.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


Gjithashtu mund të lexoni

Si mund të zgjidhni mes dy punëve?

Si mund të zgjidhni mes dy punëve?

7 mënyra për të qenë një lider i suksesshëm

7 mënyra për të qenë një lider i suksesshëm

Suksesi në jetë qëndron te inteligjenca emotive

Suksesi në jetë qëndron te inteligjenca emotive

7 zakonet e njerëzve shumë të suksesshëm, sipas një njeriu që shpenzoi 5 vite duke i studiuar ata

7 zakonet e njerëzve shumë të suksesshëm, sipas një njeriu që shpenzoi 5 vite duke i studiuar ata
>