fbpx
  • Kreu
  • /
  • Blog
  • /
  • Karriera
  • /
  • 7 zakonet e njerëzve të suksesshëm, Stephen R. Covery

7 zakonet e njerëzve të suksesshëm, Stephen R. Covery

Nga: Elvis Plaku30 Nëntor 2016 | 0 komente


Këto këshilla bazohen te libri me të njëjtin emër (7 zakonet e njerëzve të suksesshëm) i cili ofron leksione të fuqishme për ndryshimin individual nëpërmjet atyre që autori i përcakton si zakonet e domosdoshme për të qenë një njeri i suksesshëm.

Zakoni i parë: Ji proaktiv!

Mos u përqendro në gjërat që nuk mund t’i kontrollosh por te ato që mund t’i ndryshosh vetë. Ky është edhe përkufizimi i të qenit proaktiv sipas autorit. Të qenit proaktiv është e kundërta e të qenit ‘reagues’ (reactive) dhe nënkupton marrjen e përgjegjësisë për të ndryshuar realitetin tënd kundrejt të ankuarit të vazhdueshëm për gjërat që në dukje nuk i ndryshon dot!

Zakoni i dytë: Fillo me fundin në mendje!

Si do doje që të ishte fundi yt? Si do doje që të përfundonin gjërat? Si do doje që të të kujtojnë? Në dukje këto lloj pyetjesh duket sikur të bëjnë të mendosh për të keqen por synimi është i qartë? Duhet të vendosësh objektiva dhe synime për jetën dhe karrierën tënde! Vetëm në këtë mënyrë do arrish të ecësh me qartësi! Vetëm kur fillon ta konsiderosh jetën dhe punën tënde nga ky këndvështrim, atëherë do arrish të bësh dallimin e vlerës së punës apo zakoneve që ke aktualisht.

Zakoni i tretë: Jepi përparësi gjërave kryesore!

Sa prej nesh, kur na bëjnë pyetjen se cilat janë gjërat më të rëndësishme, do thoshim se familja, shëndeti dhe mirëqenia janë kryesoret? Ndërkohë që asnjëri prej nesh nuk do thoshte se kompjuteri, televizori apo ndjekja e procedurave janë prioritare! Por, realiteti është se shumica e kohës tonë shkon pikërisht te këto gjërat dytësore dhe jo duke u investuar te ato parësoret!

Pra ka një diferencë të madhe ndërmjet asaj që themi se është parësore dhe asaj që bëjmë shumicën e kohës. Rrjedhimisht, duhet të fillojmë t’i japim përparësi gjërave kryesore!

Zakoni i katërt: Mendo fitore-me-fitore!

Shpesh është e vështirë të kuptosh apo pranosh se si suksesi i konkurrentit tënd mund të të sjellë edhe ty sukses, por sipas autorit kjo është tërësisht diçka e realizueshme pasi ka gjithmonë mënyra se si mund të arrihet një fitore për të dyja palët! Thënën ndryshe, duhet të ndalojë së menduari që ju mund të fitoni vetëm kur dikush tjetër humbet!

Zakoni i pestë: Syno fillimisht të kuptosh dhe më pas të të kuptojnë!

Askujt nuk i bëhet vonë se sa kohë kam shpenzuar unë për të përgatitur këtë shkrim përmbledhës apo për autorin që të shkruajë këtë libër, por i vetmi shqetësim është nëse ky shkrim do t’ju ofrojë vlerë juve. Ndërkohë, nëse unë si rishkrues i këtij shkrimi do fokusohesha vetëm te ideja që njerëzit që e lexojnë këtë shkrim duhet të vlerësojnë kohën dhe energjinë time, atëherë do ishte një përpjekje e kotë në vetvete, por nëse do përpiqesha të fokusohesha për të kuptuar se si ky shkrim mund t’i shtojë cdo lexuesi vlerë për jetën e vetë, atëherë do kem arritur diçka!

Zakoni i gjashtë: Kërko sinergjitë!

Imagjinoni një pemë me mollë dhe dy njerëz të cilët përpiqen të kapin mollët por janë të dy të shkurtër për t’i arrirë. Nëse secili prej tyre do të përpiqej t’i kapte mollët vetëm atëherë gjasat janë që nuk do arrinin të mblidhnin mjaftueshëm, por kjo situatë do ndryshonte pozitivisht nëse atë do vendosnin të ndihmonin njëri-tjetrin. Bashkimi i forcave për të arritur një rezultat edhe më të madh quhet ‘sinergji’. Thënë ndryshe, 1+1= 3 ose 5, pasi bashkimi i energjisë së përbashkët mund të japë rezultate edhe më të mëdha se ato të një individi që punon vetëm!

Zakoni i shtatë: Mprehe sëpatën!

Imagjoni dikë që po përpiqet të presë një pemë por i duhet shumë kohë për ta bërë këtë. Ndërkohë, një miku i vetë afrohet dhe i sugjeron që të mprehë sëpatën. Reagimi i tij/saj është që mprehja e sëpatës kërkon kohë. Në thelb kjo histori thekson nevojën e gjetjes së kohës për t’u përgatitur për punën që na pret. Koha e investuar për ‘mprehjen e sëpatës’ është kohë e domosdoshme për suksesin e vazhdueshëm në çdo lloj projekti apo sipërmarrje në jetë. I njëjti parim vlen edhe për kohën që duhet të shpenzojmë rregullisht për të ruajtur shëndetin dhe mirëqenien tonë fizike dhe mendore!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


Gjithashtu mund të lexoni

7 mënyra për të qenë një lider i suksesshëm

7 mënyra për të qenë një lider i suksesshëm

A jeni bërë gati për festat e fundvitit?

A jeni bërë gati për festat e fundvitit?

Si kategorizohen faqet e biznesit?

Si kategorizohen faqet e biznesit?

Mozilla Tech Speakers Tirana #1 & OSCAL 2016

Mozilla Tech Speakers Tirana #1 & OSCAL 2016

Pse biznesi juaj duhet të ketë një blog?

Pse biznesi juaj duhet të ketë një blog?

Si të jeni një lider karizmatik dhe i pushtetshëm

Si të jeni një lider karizmatik dhe i pushtetshëm

ASANA: Aplikacion për menaxhimin e projekteve dhe punës në grup!

ASANA: Aplikacion për menaxhimin e projekteve dhe punës në grup!

3 Avantazhet e Marketingut me Email

3 Avantazhet e Marketingut me Email

Dy shërbime që mund t’ju interesojnë! ProtonMail & Amazon Drive

Dy shërbime që mund t’ju interesojnë! ProtonMail & Amazon Drive

7 arsyet për t’iu bashkuar një rrjeti profesionistësh

7 arsyet për t’iu bashkuar një rrjeti profesionistësh

Sfidat e punësimit për të rinjtë!

Sfidat e punësimit për të rinjtë!

RE: Përmbledhje me komentet & sugjerimet tuaja!

RE: Përmbledhje me komentet & sugjerimet tuaja!

7 këshilla si të gjeni punë nëpërmjet internetit

7 këshilla si të gjeni punë nëpërmjet internetit

6 pyetje përpara se të filloni biznesin ose sipërmarrjen tuaj

6 pyetje përpara se të filloni biznesin ose sipërmarrjen tuaj

Si të qëndrosh mbi shpatullat e gjigandëve!

Si të qëndrosh mbi shpatullat e gjigandëve!

Biznesi: Sa vlen koha e fansave tuaj në Facebook?

Biznesi: Sa vlen koha e fansave tuaj në Facebook?

Si të përballeni me sfidat e suksesit dhe të ardhmen!

Si të përballeni me sfidat e suksesit dhe të ardhmen!

Efektet e dritës blu: Pse nuk duhet ta përdorni celularin para gjumit

Efektet e dritës blu: Pse nuk duhet ta përdorni celularin para gjumit

Mprehe sëpatën para se të fillosh punën!

Mprehe sëpatën para se të fillosh punën!

Pse Facebook ka filluar spastrimin e “Like”-ve nga faqet publike në Facebook?

Pse Facebook ka filluar spastrimin e “Like”-ve nga faqet publike në Facebook?

Si ta hostoj faqen: falas apo me pagesë?

Si ta hostoj faqen: falas apo me pagesë?

Reklamat online: Facebook, Google, LinkedIn, etj!

Reklamat online: Facebook, Google, LinkedIn, etj!

Pse duhet të keni një adresë profesionale?

Pse duhet të keni një adresë profesionale?

Përfitimet e një ditari profesional!

Përfitimet e një ditari profesional!

Si ta shmangni dhimbjen e shpinës në zyrë?

Si ta shmangni dhimbjen e shpinës në zyrë?

Hapësira e punës: 10 dizavantazhet e punës në një zyrë të hapur

Hapësira e punës: 10 dizavantazhet e punës në një zyrë të hapur

Komunikim: Si të kuptoheni me personat e vështirë

Komunikim: Si të kuptoheni me personat e vështirë

Diskutim: Pse nuk më do si klientin tënd?!!

Diskutim: Pse nuk më do si klientin tënd?!!

Si të filloni një blog tuajin!

Si të filloni një blog tuajin!

A e dini nga ju vijnë vizitorët e faqes tuaj?

A e dini nga ju vijnë vizitorët e faqes tuaj?

Alternativat e edukimit online!

Alternativat e edukimit online!

Pse ju duhet një domain name .AL

Pse ju duhet një domain name .AL

Si të krijoni strategjinë tuaj për median sociale

Si të krijoni strategjinë tuaj për median sociale

Qëndrimi ulur na bën vërtet keq për shëndetin?

Qëndrimi ulur na bën vërtet keq për shëndetin?

Nga rrezikohet siguria e privacia juaj online

Nga rrezikohet siguria e privacia juaj online

Këshilla: Si të qëndroni të sigurt online? Pjesa e parë

Këshilla: Si të qëndroni të sigurt online? Pjesa e parë

Si ta zgjeroni rrjetin tuaj profesional në LinkedIn?

Si ta zgjeroni rrjetin tuaj profesional në LinkedIn?

Naill Ferguson: 6 Idetë që i Sollën Mirëqenien Perëndimit

Naill Ferguson: 6 Idetë që i Sollën Mirëqenien Perëndimit

Si ta shfrytëzoni më mirë faqen e Facebook-ut?

Si ta shfrytëzoni më mirë faqen e Facebook-ut?

Kur duhet të postoni online në blog apo mediat sociale?

Kur duhet të postoni online në blog apo mediat sociale?

Çfarë ndodh kur dërgoni fushatë te 100 mijë adresa email!

Çfarë ndodh kur dërgoni fushatë te 100 mijë adresa email!

Pse duhet të keni një faqe zyrtare në Facebook?

Pse duhet të keni një faqe zyrtare në Facebook?

Menaxhimi: Meritat e vërteta të stilolapsit dhe letrës në biznes!

Menaxhimi: Meritat e vërteta të stilolapsit dhe letrës në biznes!

Pse duhet të keni një profil profesional në LinkedIn?

Pse duhet të keni një profil profesional në LinkedIn?

Pse bizneset shqiptare duhet të bëjnë marketing me email?

Pse bizneset shqiptare duhet të bëjnë marketing me email?

Jeni i pushuar! Shenjat që jua tregojnë

Jeni i pushuar! Shenjat që jua tregojnë

Si ndikon interneti në komunikimin tonë?

Si ndikon interneti në komunikimin tonë?

Si të ndiqni profesionistët e preferuar në LinkedIn?

Si të ndiqni profesionistët e preferuar në LinkedIn?
>