fbpx
  • Kreu
  • /
  • Blog
  • /
  • Karriera
  • /
  • Shprehjet që njerëzit e suksesshëm nuk i thonë në punë

Shprehjet që njerëzit e suksesshëm nuk i thonë në punë

Nga: Autorë të ndryshëm3 Korrik 2015 | 0 komente


Disa fraza mund t’ju nderojnë, ndërsa të tjera mund t’ju bëjnë të ngjani keq në sytë e shefave dhe kolegëve tuaj. Ja se çfarë duhet të keni kujdes kur bëhet fjalë për marrëdhënien në punë

Këto fraza (komunikimi) përmbajnë një fuqi të veçantë, ato kanë një aftësi të madhe për t’ju bërë të ngjani keq edhe nëse po thoni të vërtetën. Më e keqja nga të gjitha është se nuk mund t’i tërhiqni pasi i keni thënë. Disa shprehje që mund t’ju paraqesin në sytë e të tjerëve si të paaftë ose pa besim në vetvete, ju dëmtojnë më shumë nga të gjitha.

Pavarësisht se sa i talentuar jeni apo se sa i suksesshëm jeni, ka disa shprehje që ju shpërfytyrojnë në sytë e të tjerëve dhe hedhin te ju një dritë negative. Ato janë të ngarkuara me pasoja jo të mira për punën tuaj.

“Nuk është e drejtë”

Të gjithë e dinë se jeta nuk është e drejtë. Kur thoni se nuk është e drejtë, nënkupton se nuk mendoni që jeta supozohet të jetë e drejtë, gjë që ju bën të dukeni të papjekur dhe naivë. Nëse doni të mos dukeni keq në sytë e të tjerëve, duhet të flisni me fakte dhe të lini mënjanë interpretimet tuaja.

“Kështu e kemi bërë gjithmonë”

Ndryshimi i nxitur nga teknologjia po ndodh aq shpejt, saqë edhe një proces i gjashtë muajve më parë ngjan i vjetër më pas. Nëse thoni se “kështu e kemi bërë gjithmonë”, ju bën të tingëlloni si përtacë dhe rezistentë ndaj ndryshimit, por kjo mund ta bëjë shefin tuaj të mendojë se nuk jeni përpjekur ndonjëherë t’i përmirësoni gjërat vetë. Nëse po i bëni vërtet gjërat siç janë bërë përherë, atëherë ka një rrugë më të mirë.

“Pa problem”

Kur dikush ju kërkon të bëni diçka ose ju thotë faleminderit për diçka që keni bërë, nëse thoni pa problem, nënkupton se kërkesa e tyre duhej të kishte qenë një problem. Kjo i bën njerëzit të ndihen sikur ju kanë hedhur një barrë krahëve. Nëse doni t’u tregoni se jeni i lumtur që i keni ndihmuar apo që keni bërë punën tuaj, mjafton të thoni “ishte kënaqësi” ose “do ta bëj me kënaqësi”. Është thjesht çështje fjalësh, por ka dallim të madh te njerëzit.

“Mund të jetë idiotësi, por …”

Kjo dhe fraza të ngjashme ju bëjnë të ngjani si dikush të cilit nuk mund t’i vihet veshi. Edhe nëse e pasoni frazën me një ide të shkëlqyer, ajo që keni thënë ju ka bërë të dukeni të pabesueshëm dhe kështu të tjerët humbin sigurinë që ju ofroni. Mos jini kritiku më i madh i vetes suaj, nëse nuk keni besim te diçka, lërini të tjerët të shprehen.

“Më duhet vetëm një minutë kohë”

Kur thoni se diçka do vetëm një minutë, kjo i vë në dyshim aftësitë tuaja dhe lë përshtypjen se i bëni detyrat me nxitim. Nëse do ta bëni punën vërtet për një minutë, atëherë përdorni këtë frazë, por nëse do të duhet më shumë kohë se kaq, e keni të kotë.

“Do të përpiqem”

Kjo frazë tregon se ju mungon besimi tek aftësia juaj për të përmbushur një detyrë. Tregoni se i zotëroni 100 për qind aftësitë tuaja. Nëse ju kërkohet të bëni diçka, bëjeni, por mos thoni se do të përpiqeni, sepse tingëllon sikur të gjitha punët e tjera i bëni pa mundim.

“Nuk e kam në përshkrimin e punës”

Kjo shprehje shpesh sarkastike ju bën të tingëlloni sikur jeni të gatshëm të merreni vetëm me minimumin e asaj që ju lejon përshkrimi i punës për të cilën paguheni, gjë që është e keqe për sigurinë në punë. Nëse shefi ju kërkon të bëni diçka që e shihni si të pavend për pozicionin tuaj, atëherë kryejeni punën dhe diskutojeni më pas mosmarrëveshjen.

“Nuk është faji im”

Nuk është kurrë një ide e mirë të largoni fajin nga vetja. Nëse keni pasur gisht sadopak në diçka që nuk shkoi mirë, merrni përsipër ta pranoni fajin. Nëse jo, atëherë bëni një shpjegim të qartë dhe objektiv. Përmbajuni fakteve dhe lërini të tjerët të arrijnë në përfundimin e duhur.

“Nuk mundem”

Nuk mundem dhe nuk është faji im janë dy fraza binjake që do të sjellin të njëjtin problem tek ata që i dëgjojnë. Këta persona do të mendojnë se ju nuk doni të merreni me punën e ngarkuar dhe se nuk jeni në gjendje të bëni ç’është e mundur që ta përmbushni atë. Nëse nuk bëni dot diçka, ofroni më mirë një zgjidhje alternative.

I.D.

*Burimi: Business Insider

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


Gjithashtu mund të lexoni

7 mënyra për të qenë një lider i suksesshëm

7 mënyra për të qenë një lider i suksesshëm

A jeni bërë gati për festat e fundvitit?

A jeni bërë gati për festat e fundvitit?

Si kategorizohen faqet e biznesit?

Si kategorizohen faqet e biznesit?

Mozilla Tech Speakers Tirana #1 & OSCAL 2016

Mozilla Tech Speakers Tirana #1 & OSCAL 2016

Pse biznesi juaj duhet të ketë një blog?

Pse biznesi juaj duhet të ketë një blog?

Si të jeni një lider karizmatik dhe i pushtetshëm

Si të jeni një lider karizmatik dhe i pushtetshëm

ASANA: Aplikacion për menaxhimin e projekteve dhe punës në grup!

ASANA: Aplikacion për menaxhimin e projekteve dhe punës në grup!

3 Avantazhet e Marketingut me Email

3 Avantazhet e Marketingut me Email

Dy shërbime që mund t’ju interesojnë! ProtonMail & Amazon Drive

Dy shërbime që mund t’ju interesojnë! ProtonMail & Amazon Drive

7 arsyet për t’iu bashkuar një rrjeti profesionistësh

7 arsyet për t’iu bashkuar një rrjeti profesionistësh

Sfidat e punësimit për të rinjtë!

Sfidat e punësimit për të rinjtë!

RE: Përmbledhje me komentet & sugjerimet tuaja!

RE: Përmbledhje me komentet & sugjerimet tuaja!

7 këshilla si të gjeni punë nëpërmjet internetit

7 këshilla si të gjeni punë nëpërmjet internetit

6 pyetje përpara se të filloni biznesin ose sipërmarrjen tuaj

6 pyetje përpara se të filloni biznesin ose sipërmarrjen tuaj

Si të qëndrosh mbi shpatullat e gjigandëve!

Si të qëndrosh mbi shpatullat e gjigandëve!

Biznesi: Sa vlen koha e fansave tuaj në Facebook?

Biznesi: Sa vlen koha e fansave tuaj në Facebook?

Si të përballeni me sfidat e suksesit dhe të ardhmen!

Si të përballeni me sfidat e suksesit dhe të ardhmen!

Efektet e dritës blu: Pse nuk duhet ta përdorni celularin para gjumit

Efektet e dritës blu: Pse nuk duhet ta përdorni celularin para gjumit

Mprehe sëpatën para se të fillosh punën!

Mprehe sëpatën para se të fillosh punën!

Pse Facebook ka filluar spastrimin e “Like”-ve nga faqet publike në Facebook?

Pse Facebook ka filluar spastrimin e “Like”-ve nga faqet publike në Facebook?

Si ta hostoj faqen: falas apo me pagesë?

Si ta hostoj faqen: falas apo me pagesë?

Reklamat online: Facebook, Google, LinkedIn, etj!

Reklamat online: Facebook, Google, LinkedIn, etj!

Pse duhet të keni një adresë profesionale?

Pse duhet të keni një adresë profesionale?

Përfitimet e një ditari profesional!

Përfitimet e një ditari profesional!

Si ta shmangni dhimbjen e shpinës në zyrë?

Si ta shmangni dhimbjen e shpinës në zyrë?

Hapësira e punës: 10 dizavantazhet e punës në një zyrë të hapur

Hapësira e punës: 10 dizavantazhet e punës në një zyrë të hapur

Komunikim: Si të kuptoheni me personat e vështirë

Komunikim: Si të kuptoheni me personat e vështirë

Diskutim: Pse nuk më do si klientin tënd?!!

Diskutim: Pse nuk më do si klientin tënd?!!

Si të filloni një blog tuajin!

Si të filloni një blog tuajin!

A e dini nga ju vijnë vizitorët e faqes tuaj?

A e dini nga ju vijnë vizitorët e faqes tuaj?

Alternativat e edukimit online!

Alternativat e edukimit online!

Pse ju duhet një domain name .AL

Pse ju duhet një domain name .AL

Si të krijoni strategjinë tuaj për median sociale

Si të krijoni strategjinë tuaj për median sociale

Qëndrimi ulur na bën vërtet keq për shëndetin?

Qëndrimi ulur na bën vërtet keq për shëndetin?

Nga rrezikohet siguria e privacia juaj online

Nga rrezikohet siguria e privacia juaj online

Këshilla: Si të qëndroni të sigurt online? Pjesa e parë

Këshilla: Si të qëndroni të sigurt online? Pjesa e parë

Si ta zgjeroni rrjetin tuaj profesional në LinkedIn?

Si ta zgjeroni rrjetin tuaj profesional në LinkedIn?

Naill Ferguson: 6 Idetë që i Sollën Mirëqenien Perëndimit

Naill Ferguson: 6 Idetë që i Sollën Mirëqenien Perëndimit

Si ta shfrytëzoni më mirë faqen e Facebook-ut?

Si ta shfrytëzoni më mirë faqen e Facebook-ut?

Kur duhet të postoni online në blog apo mediat sociale?

Kur duhet të postoni online në blog apo mediat sociale?

Çfarë ndodh kur dërgoni fushatë te 100 mijë adresa email!

Çfarë ndodh kur dërgoni fushatë te 100 mijë adresa email!

Pse duhet të keni një faqe zyrtare në Facebook?

Pse duhet të keni një faqe zyrtare në Facebook?

Menaxhimi: Meritat e vërteta të stilolapsit dhe letrës në biznes!

Menaxhimi: Meritat e vërteta të stilolapsit dhe letrës në biznes!

Pse duhet të keni një profil profesional në LinkedIn?

Pse duhet të keni një profil profesional në LinkedIn?

Pse bizneset shqiptare duhet të bëjnë marketing me email?

Pse bizneset shqiptare duhet të bëjnë marketing me email?

Jeni i pushuar! Shenjat që jua tregojnë

Jeni i pushuar! Shenjat që jua tregojnë

Si ndikon interneti në komunikimin tonë?

Si ndikon interneti në komunikimin tonë?

Si të ndiqni profesionistët e preferuar në LinkedIn?

Si të ndiqni profesionistët e preferuar në LinkedIn?
>