fbpx

Sfidat e punësimit për të rinjtë!

Nga: Autorë të ndryshëm16 Tetor 2015 | 2 komente


Ti je në mes të njëzetave. Vjen nga universiteti dhe e ke kryer tashmë diplomimin. Je plot energji, gati për të nisur punën tënde, atë të parën në jetë. Njërën, që ty të thërret, ty të mbush e që me anë të së cilës, ti mund të përjetosh idealet e tua.

Ke mbushur shumë formularë e aplikime për punë dhe ke marrë edhe disa përgjigje pozitive, përveç sa e sa negativeve. Mund të ndodhë që qysh në intervistën e parë, të dytë apo të tretë për punë, t’ia dalësh me sukses. E qartë, ti je me fat. Pavarësisht se tani s’po i beson as vetes se sa fat paske pasur: dhe ja ku e ke tashmë një punë për të cilën mund të kesh ëndërruar.

Nëse ti do të duash të përmbushësh ëndrrat e tua, e madje për këtë, je i bindur. Mirëpo, pas një viti në punë, ty të duhesh të konstatosh se: të gjitha pritshmëritë e tua janë shkatërruar.

Pasi, me shumë gjasa, ti u përket atyre të rinjve që me shpresa të mëdha shkojnë drejt punës së tyre të parë e më pas përjetojnë zhgënjimin e jetës. Blogeri i njohur amerikan, Tim Urban, e përshkruan kështu dilemën me të cilën ai është ndeshur: fati = realitet minus pritshmëritë.

Sipas studimeve të fundmit, të rinjtë ndryshojnë shumë më shpejt vendin e punës në kohët tona, se sa dhjetë vjet më parë. Kontratat afatshkurtra nuk parashikojnë detyrime të dyanshme e të mirëpërcaktuara, etj.

“Ky është fundi e një marrëdhënieje”, shkruan nga ana tjetër një studiues i kërkimeve mbi rininë, mbi këtë fenomen në një bisedë me “Huffington Post”.

Nuk është një eksperiencë e bukur, nëse pritshmëritë e tua do të të zhgënjejnë. Por thjesht, qëndroni me këmbët në tokë. Duhet të bëni përpara. Sidoqoftë, këtu janë disa nga ëndrrat, që ty mund të t’i marrë çdo lloj pune që do të bësh:

Ke ëndërruar të punosh në një ambient kreativ

Ti je i ri në një vend pune, ndihesh me shumë energji e do t’u tregosh të gjithëve se çfarë mundesh, të thyesh struktura, koniunktura, të sjellësh aromë të re në grup. Ke imagjinuar që të punosh në një ekip me njerëz frymëzues e kreativë.

Mirëpo ja që shumica e ideve të tua nuk do të mund të aplikohen kurrë në praktikë. Pasi kolegët e tu i ka përfshirë rutina, janë të sigurt në vetvete, pa ambicie për të bërë ndryshime të mëdha. Me kohë, edhe ti kalon në një letargji e mësohesh me të, duke gjetur terrenin e duke ia futur edhe ti gjumit.

Ke ëndërruar të punosh i pavarur

Ke imagjinuar që të reagosh me vetëpërgjegjësi në një vend të ri pune, të arrish të ndikosh në vendime, pas të cilave e gjen edhe ti veten. Mirëpo shumë nga kolegët e tu të japin përshtypjen se pavarësia në punën tënde, nuk është shumë e mirëpritur. Ata të përflasin e nuk të besojnë shumë.

Ke ëndërruar të mos ndihesh i lidhur vetëm në një vend

Për punën tënde ti ke nevojë për më shumë se sa një laptop apo një lidhje interneti. Madhështore, mendon ti përnjëmend. A mund të punoj kudo në botë, nëse dua. A s’ka thënë kështu edhe shefi yt në fillim. Por gjithçka mbetet vetëm në teori. Edhe atëherë kur dëshirohet që të gjithë bashkë të punojnë në një sallë, apo zyrë..kështu të është thënë. Për një këmbim frytdhënës me kolegët.

Ke ëndërruar të shpërblehesh për përpjekjet e tua

Në punën e re ti jep gjithçka, nuk ankohesh për punë shtesë, për kolegët e veten, punët angari apo detyrat e tepruara, të cilat përndryshe askush nuk i do. Pas një momenti, ty të ngërthen ndjenja gërryese që të bën të besosh se ti merr më pak se të tjerët, merr më pak se ç’të takon tek e fundit. Se ti nuk paguhesh sa ç’duhet për punën që bën pra.

Ke ëndërruar të punosh në një vend pa hierarki

Ti ke fantazuar që të punosh në një ambient me hierarki të sheshtë. Në një ekip në të cilin ti nuk duhet të pyesësh shumë për të marrë leje për çdo gjë që bën. Të të kërkojnë llogari për çdo gjë që bën, që ndërmerr.

Një vend pune fare pa hierarki nuk ka, kjo është e qartë. Për të ka gjithnjë nevojë. Mirëpo, shpesh hierarkitë ngrihen në kokat e njerëzve që nuk ekzistojnë fare. Nga frika e përgjegjësisë, ju shqetëson tashmë fakti se do të ketë gjithnjë dikë, i cili në rastin më të keq, e sjell gjithçka sërish në shina.

Ke ëndërruar për një marrëdhënie solide mes punës dhe jetës private

Natyrisht se je i gatshëm t’i futesh punës me kokë e të japësh gjithçka për të. Mirëpo koha jote e lirë për ty është e shenjtë. Dhe ca orë në ditë do të kishe dëshiruar t’i shijoje. Por pas disa ditëve, ti përfton ndjesinë se thjesht po përshkon itinerarin krevat-zyrë e kthim.

Ke ëndërruar të zhvillohesh

Ti ke dashur të punosh e të mbledhësh përvoja të reja çdo ditë që kalon. E tashmë prej muajsh, ti konstaton se nga puna jote nuk ka mbetur asnjë shenjë, asnjë gjë për t’u shënuar e për t’u mbajtur mend si përvojë plus. Kolegët e tu as që e kanë mendjen te ty, e shefi nuk të rezervon më asnjë shikim.

Ke ëndërruar që më në fund të kesh llogarinë tënde

Puna e parë e vërtetë, domethënë e paguar në jetën tënde, e që të ka bërë për herë të parë të pavarur nga prindërit. Një vështrim mbi llogarinë tënde do të të mjaftojë për të pësuar “zhgënjimin” e parë. Sheh se sa shumë taksa e diferenca nga rroga bruto në atë neto e minuse të tjera, më pas shpenzimet e domosdoshme. Këto do të të mjaftojnë për të parë se pavarësia dashka shumë punë për t’u siguruar.

 • Sa shkrim i sakte , vertete ëndërrime kanë mbetur dëshirat e të rinjve të sapodiplomuar.

  • Por besoj se nuk duhet te zhgenjehen apo te heqin dore pasi kjo eshte sfide per te gjithe qe fillojne pune nga e para ne cdo vend, jo vetem ne Shqiperi.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Etiketa


  Gjithashtu mund të lexoni

  7 mënyra për të qenë një lider i suksesshëm

  7 mënyra për të qenë një lider i suksesshëm

  A jeni bërë gati për festat e fundvitit?

  A jeni bërë gati për festat e fundvitit?

  Si kategorizohen faqet e biznesit?

  Si kategorizohen faqet e biznesit?

  Mozilla Tech Speakers Tirana #1 & OSCAL 2016

  Mozilla Tech Speakers Tirana #1 & OSCAL 2016

  Pse biznesi juaj duhet të ketë një blog?

  Pse biznesi juaj duhet të ketë një blog?

  Si të jeni një lider karizmatik dhe i pushtetshëm

  Si të jeni një lider karizmatik dhe i pushtetshëm

  ASANA: Aplikacion për menaxhimin e projekteve dhe punës në grup!

  ASANA: Aplikacion për menaxhimin e projekteve dhe punës në grup!

  3 Avantazhet e Marketingut me Email

  3 Avantazhet e Marketingut me Email

  Dy shërbime që mund t’ju interesojnë! ProtonMail & Amazon Drive

  Dy shërbime që mund t’ju interesojnë! ProtonMail & Amazon Drive

  7 arsyet për t’iu bashkuar një rrjeti profesionistësh

  7 arsyet për t’iu bashkuar një rrjeti profesionistësh

  RE: Përmbledhje me komentet & sugjerimet tuaja!

  RE: Përmbledhje me komentet & sugjerimet tuaja!

  7 këshilla si të gjeni punë nëpërmjet internetit

  7 këshilla si të gjeni punë nëpërmjet internetit

  6 pyetje përpara se të filloni biznesin ose sipërmarrjen tuaj

  6 pyetje përpara se të filloni biznesin ose sipërmarrjen tuaj

  Si të qëndrosh mbi shpatullat e gjigandëve!

  Si të qëndrosh mbi shpatullat e gjigandëve!

  Biznesi: Sa vlen koha e fansave tuaj në Facebook?

  Biznesi: Sa vlen koha e fansave tuaj në Facebook?

  Si të përballeni me sfidat e suksesit dhe të ardhmen!

  Si të përballeni me sfidat e suksesit dhe të ardhmen!

  Efektet e dritës blu: Pse nuk duhet ta përdorni celularin para gjumit

  Efektet e dritës blu: Pse nuk duhet ta përdorni celularin para gjumit

  Mprehe sëpatën para se të fillosh punën!

  Mprehe sëpatën para se të fillosh punën!

  Pse Facebook ka filluar spastrimin e “Like”-ve nga faqet publike në Facebook?

  Pse Facebook ka filluar spastrimin e “Like”-ve nga faqet publike në Facebook?

  Si ta hostoj faqen: falas apo me pagesë?

  Si ta hostoj faqen: falas apo me pagesë?

  Reklamat online: Facebook, Google, LinkedIn, etj!

  Reklamat online: Facebook, Google, LinkedIn, etj!

  Pse duhet të keni një adresë profesionale?

  Pse duhet të keni një adresë profesionale?

  Përfitimet e një ditari profesional!

  Përfitimet e një ditari profesional!

  Si ta shmangni dhimbjen e shpinës në zyrë?

  Si ta shmangni dhimbjen e shpinës në zyrë?

  Hapësira e punës: 10 dizavantazhet e punës në një zyrë të hapur

  Hapësira e punës: 10 dizavantazhet e punës në një zyrë të hapur

  Komunikim: Si të kuptoheni me personat e vështirë

  Komunikim: Si të kuptoheni me personat e vështirë

  Diskutim: Pse nuk më do si klientin tënd?!!

  Diskutim: Pse nuk më do si klientin tënd?!!

  Si të filloni një blog tuajin!

  Si të filloni një blog tuajin!

  A e dini nga ju vijnë vizitorët e faqes tuaj?

  A e dini nga ju vijnë vizitorët e faqes tuaj?

  Alternativat e edukimit online!

  Alternativat e edukimit online!

  Pse ju duhet një domain name .AL

  Pse ju duhet një domain name .AL

  Si të krijoni strategjinë tuaj për median sociale

  Si të krijoni strategjinë tuaj për median sociale

  Qëndrimi ulur na bën vërtet keq për shëndetin?

  Qëndrimi ulur na bën vërtet keq për shëndetin?

  Nga rrezikohet siguria e privacia juaj online

  Nga rrezikohet siguria e privacia juaj online

  Këshilla: Si të qëndroni të sigurt online? Pjesa e parë

  Këshilla: Si të qëndroni të sigurt online? Pjesa e parë

  Si ta zgjeroni rrjetin tuaj profesional në LinkedIn?

  Si ta zgjeroni rrjetin tuaj profesional në LinkedIn?

  Naill Ferguson: 6 Idetë që i Sollën Mirëqenien Perëndimit

  Naill Ferguson: 6 Idetë që i Sollën Mirëqenien Perëndimit

  Si ta shfrytëzoni më mirë faqen e Facebook-ut?

  Si ta shfrytëzoni më mirë faqen e Facebook-ut?

  Kur duhet të postoni online në blog apo mediat sociale?

  Kur duhet të postoni online në blog apo mediat sociale?

  Çfarë ndodh kur dërgoni fushatë te 100 mijë adresa email!

  Çfarë ndodh kur dërgoni fushatë te 100 mijë adresa email!

  Pse duhet të keni një faqe zyrtare në Facebook?

  Pse duhet të keni një faqe zyrtare në Facebook?

  Menaxhimi: Meritat e vërteta të stilolapsit dhe letrës në biznes!

  Menaxhimi: Meritat e vërteta të stilolapsit dhe letrës në biznes!

  Pse duhet të keni një profil profesional në LinkedIn?

  Pse duhet të keni një profil profesional në LinkedIn?

  Pse bizneset shqiptare duhet të bëjnë marketing me email?

  Pse bizneset shqiptare duhet të bëjnë marketing me email?

  Jeni i pushuar! Shenjat që jua tregojnë

  Jeni i pushuar! Shenjat që jua tregojnë

  Si ndikon interneti në komunikimin tonë?

  Si ndikon interneti në komunikimin tonë?

  Si të ndiqni profesionistët e preferuar në LinkedIn?

  Si të ndiqni profesionistët e preferuar në LinkedIn?
  >