Stresi në punë, një arsye që shëndosh punonjësit

Nga: Autorë të ndryshëm minuta lexim | 0 komente2805 lexime


Studimi – Një arsye më shumë për të qenë të lumtur në mjedisin e punës: ruani linjat e trupit. Studimet tregojnë se punonjësit e stresuar hanë ushqime të pashëndetshme dhe shpenzojnë më shumë para në drekat e punës

Nëse ia ndieni nevojën një biskote apo një çokollate kur jeni tashmë të ngrënë, nuk jeni të vetmit.

Punonjësit që po kalojnë një ditë të keqe në zyrë, kanë më shumë gjasa të hanë dreka të mbingarkuara dhe ushqime të pashëndetshme, sipas një studimi të ri.

Ndërsa, punonjësit që ecin mirë me punën e tyre, hanë dreka më të shëndetshme, si sallatat dhe sanduiçet me pak kalori.

Për shembull, më shumë se tre e katërta ose 77 për qind e 2000 punonjësve që morën pjesë në studimin e kryer në Britani, u shprehën se humori i tyre në zyrë ndikonte padyshim në ushqimin që do të hanin në kohën e drekës.

Gjysma pretendoi se porosiste një drekë të shëndetshme kur ishin të lumtur dhe optimistë.

Megjithatë, sapo ata kishin një ditë të keqe, më shumë se gjysma e tyre i linte planet për dreka të shëndetshme si sushi dhe sallatat, duke iu drejtuar hamburgerëve dhe picave.

Një ditë e keqe në zyrë ishte më së shumti justifikimi i zakonshëm që përdorej për të ngrënë më shumë se normalja, ku 72 për qind e të rriturve pranojnë ta kenë bërë.

Studimi zbuloi se rreth katër vakte në javë përzgjidhen sipas humorit në të cilin gjendemi.

Dietologia Azmina Govindji, tha: “Të gjithë kemi përjetuar ditë të zëna dhe stresuese, por anashkalimi i vakteve për të kursyer kohë është një gjë e kotë, ashtu siç është ngrënia e një çokollate në tavolinën e punës”.

“Këto zakone mund t’ju bëjnë të varur nga probleme si djegia në stomak ose mostretja, duke ju bërë të ndiheni keq gjatë gjithë pjesës së mbetur të ditës.

Si djegia në stomak, ashtu edhe mostretja, janë më të zakonshme kur hamë ushqime të pasura me yndyra, gjë që priret të ndodhë më tepër nga zakonet e këqija të të ngrënit dhe nga stresi.

Një punonjës i zakonshëm përgjatë një viti konsumon 38 herë ushqime të shpejta në punë, ku 45 për qind pranojnë se sa më e keqe të jetë gjendja e tyre mendore, aq më pak të shëndetshme janë zgjedhjet e bëra.

Nga personat e përfshirë në studim, 45 për qind e përshkruan drekën e tyre në punë si “e freskët”, ndërsa 30 për qind si “e yndyrshme”.

Studimi tregoi se konsumi i produkteve të yndyrshme nuk është i dëmshëm vetëm për linjat e trupit, por edhe për llogarinë bankare, ku një punonjës shpenzon mesatarisht 350 dollarë në vit për ushqime që supozohet ta bëjnë të ndihet më mirë.

Jo vetëm që punonjësit pranojnë se nuk hanë ushqim të cilësisë së lartë, por 47 për qind e tyre pohuan edhe se nxitojnë në konsumin e drekës kur kanë një ditë të zënë apo stresuese.

Këta thanë se e konsumojnë drekën mesatarisht në gjashtë minuta, për tri vaktet e drekës që i hanin në tavolinën e punës. Nga të anketuarit, 14 për qind e tyre pranuan se nuk e konsumonin drekën fare, sepse nuk kishin kohë të hanin.

Sanduiçët janë ushqimi më i njohur për drekat e punonjësve, kurse çokollata u listua si një prej drekave më të dëshirueshme. Shqetësimet për paratë, zënkat me partnerët dhe gjumi i parehatshëm i bëjnë personat të kërkojnë më shumë sheqerna në ushqimet e tyre dhe produkte të pashëndetshme.

Një studim i pavarur zbuloi se periudhat e gjata mes vakteve mund të jenë të mira për ne. Studiuesit pretendojnë se ne nuk jemi të projektuar të hamë tri vakte në ditë dhe se periudhat e gjata pa konsumuar ushqim ose duke konsumuar pak ushqim, janë të mira për ne.

Ata thonë se sistemi 5:2 i dietës ul shumë kaloritë në dy ditë të javës gjë që ndihmon në parandalimin e sëmundjeve përfshirë edhe kancerin e gjirit.

Dieta 5:2 përfshin dy ditë konsum të ushqimeve që kanë vetëm 600-1000 kalori dhe pak karbohidrate. Kjo krahasuar me 2000-2500 kaloritë që kanë nevojë respektivisht femrat dhe meshkujt.

Sipas një hulumtimi ndërkombëtar, e ngrëna e vazhdueshme është ‘jonormale’ në kuptimin evolucionar. Sipas tyre, njerëzit e lashtë kanë ngrënë në mënyrë sporadike dhe zakoni i tri vakteve në ditë u formua pas revolucionit bujqësor.

*Burimi: Daily Mail

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


Gjithashtu mund të lexoni

Stresi: cilat janë pasojat më të tmerrshme që ai sjell?

Stresi: cilat janë pasojat më të tmerrshme që ai sjell?

5 shkaqet që ju bëjnë të ndiheni të lodhur

5 shkaqet që ju bëjnë të ndiheni të lodhur

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Kompjuteri dhe cilësia e jetës!

Kompjuteri dhe cilësia e jetës!
>