Të punosh shumë, të bën keq…

Nga: Autorë të ndryshëm minuta lexim | 0 komente4106 lexime


Në një kohë kur ekziston kriza për punë, ekziston edhe kriza nga puna. Nuk janë të paktë ata njerëz të cilët bëhen “qen” të punës, duke harruar gjithçka tjetër përveç profesionit. Kjo padyshim që është një e keqe me dëme të mëdha. Ne po ju sugjerojmë nëntë këshilla se si të përmirësoheni për t’i kushtuar kohë jo vetëm punës, por edhe jetës private

Stili i jetesës

Të punosh shumë, bën keq… ja nëntë këshilla për t’u përmirësuar

Nuk ka asgjë më të keqe sesa të varesh në të gjitha aspektet nga puna. Të jesh gjatë gjithë kohës duke folur në telefon, duke shkruar në tabelë apo në postën elektronike, ta kesh mendjen te pjesa se çfarë duhet të bësh nesër, te klientët që do t’i fitosh me çdo kusht…Qen i punës!? Ndoshta do të ishte më e saktë të thoshim maniak apo siç thonë anglosaksonët “qen i punës”: fjalë për fjalë të dehur pas punës. Një varësi që mund të kthehet edhe në patologjike. Pra një sëmundje me të gjitha efektet e saj, e cila duhet kuruar për të evituar pasojat më të këqija, si: stresin, depresionin, dhimbjen fizike, tensionin e lartë, ulcerën dhe në rastin më të keq, goditjen në tru. Në Itali janë rreth një milion të sëmurët pas punës, me simptoma shumë të veçanta dhe të identifikueshme: nxitim të vazhdueshëm, listë të pafundme angazhimesh, axhendë të mbushur me kolegë sesa miq, e-maile edhe në orët e vona, 40 orë punë gjatë gjithë javës, për të mos thënë edhe më shumë. Në këtë mënyrë arrihet në një stad në të cilin nuk ekziston më jeta private, por vetëm ajo profesionale, me efekte mbi shëndetin, si insomnia, dhimbja kronike e kokës, seksualitet i dobët dhe varësi të reja (ushqimi, alkooli, paratë). Çfarë duhet bërë për të dalë nga kjo gjendje?

Don Serratt, një guru (këshilltar shpirtëror) i jetës së biznesit këshillon nëntë mënyra për të përballuar problemin e superpunës dhe për të rikuperuar vetveten, në një dimension më të mirë dhe më privat:

Fito për të jetuar, mos jeto për të fituar

Paraja në jetë nuk është gjithçka, ju duhet t’i jepni vlerë jetës tuaj dhe aspekteve të ndryshme që e përbëjnë atë. Fiksimi te “Perëndia e parave” shkatërron ekzistencën, duke e kthyer njeriun të stresuar dhe të zemëruar.

Mos punoni asnjëherë të dielën

Trupi dhe mendja kanë nevojë për pushim, pas një jave stresante. Puna duhet bërë mirë, por për të arritur objektivat duhet të rikuperoni energjitë fizike dhe mendore. Fundjavën, ose të paktën të dielën, ju duhet ta rezervoni për hobet tuaja, miqtë, për personat më të dashur ose për veten tuaj.

Koha e lirë është e shenjtë

Të kesh momente në të cilat puna është vënë pak mënjanë nuk mund të bëjë veçse mirë, nuk është aspak kohë e humbur. Duhet të qetësoheni, të argëtoheni për të përballuar më mirë stresin e ditës. Pas kësaj ju jeni më prodhimtar dhe më të mirë në atë çka prodhoni.

Dedikojuni kohë miqve dhe familjes

Paratë i pëlqejnë të gjithë, por nëse nuk i ndan me të afërmit dhe miqtë për çfarë shërbejnë ato? Ndjenjat janë një pjesë e rëndësishme e jetës së çdokujt. Të sakrifikosh gjithçka në emër të parasë nuk sjell absolutisht asnjë përfitim.

Të flesh është e shenjtë

Të flesh të paktën 7 orë çdo natë, mundësisht duke e larguar mendjen nga çfarëdo lloj mendimi pune, është një detyrë që duhet ta bëjë çdokush. Kështu që asnjë kompjuter në shtrat. Shëndeti juaj do të përfitojë nga kjo gjë.

Nuk është e nevojshme të pushoni së punuari

Puna për një burrë apo grua është një e drejtë e patjetërsueshme (edhe pse në këto kohë nuk është kështu), por edhe një detyrë. Por çdo gjë ka kohën e vet. Duhet të bësh gjithçka, të punosh, të kalosh kohë pranë familjes, të bësh sport, të argëtohesh etj. Shtatë apo tetë orë punë në ditë janë mirë, por më shumë se kaq të bëjnë keq.

Por nëse shefi pretendon më shumë?

Ka ardhur koha të fikni kompjuterin dhe të largoheni nga zyra. Orari i punës për sot është ezauruar, por shefi juaj të vështron keq dhe do që të qëndrosh akoma. Ndonjëherë, edhe mund të qëndroni, por në jetë ka edhe gjera të tjera që duan rëndësinë e tyre. Kini durim nuk do të jesh gjithmonë në dorën e tij, ia vlen ta sfidoni për të kaluar ndonjë orë me fëmijët tuaj.

Ndiheni të lodhur?

Fiziku ka momente të vështira kur ju i kërkoni shumë. Është e nevojshme të bëni një pushim për të rikarikuar “bateritë” dhe për të larguar stresin. Është më mirë të përfundoni një projekt përpara se të nisni një tjetër dhe në disa raste bëni mirë të përfshini dhe ndonjë koleg të gatshëm.

Më shumë privat dhe më pak punë

Në jetë është gjithmonë e nevojshme t’i jepni përparësi jetës private, qoftë familjes, qoftë miqve. Ju keni për të shpërblyer veten duke shpenzuar më shumë kohë për veten tuaj, duke krijuar më shumë hapësirë për pasionet tuaja.

Burimi: Gazeta SHQIP

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Etiketa


Gjithashtu mund të lexoni

Stresi: cilat janë pasojat më të tmerrshme që ai sjell?

Stresi: cilat janë pasojat më të tmerrshme që ai sjell?

5 shkaqet që ju bëjnë të ndiheni të lodhur

5 shkaqet që ju bëjnë të ndiheni të lodhur

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Kompjuteri dhe cilësia e jetës!

Kompjuteri dhe cilësia e jetës!
>