Si të luftoni lodhjen e syve nga puna në kompjuter?

Nga: Autorë të ndryshëm minuta lexim | 0 komente6359 lexime


Punon në kompjuter tetë orë në ditë, shikon një film në televizorin tënd të ri plazma dhe të duket sikur e sheh të sfumuar; kur i jep makinës nuk ia del dot pa i përpëlitur sytë dhe të duket se shikimi yt po përkeqësohet. Mos kini frikë, sytë e tu janë thjesht të stresuar. Nëpërmjet këtij artikulli zbulo se si t’i relaksosh ata me disa ushtrime të thjeshta! Sytë lodhen kur punoni në zyrë.

Gjithnjë e më shumë njerëz sot posedojnë një punë sedentare, që qëndrojnë të ulur pas një tavoline. Kjo përkthehet në tetë orë (shpesh edhe më shumë) të fiksuara para ekranit të kompjuterit, duke ndjekur imazhe të shpejta, duke hapur dhe mbyllur dritaret dhjetë herë në ditë dhe duke u përqendruar te fjalë e figura të ndryshme, pa u shkëputur asnjë çast për shkak të skadimit të afatit të një detyre apo projekti që ua ka caktuar shefi juaj. Në këtë mënyrë sytë tuaj lodhen dhe madje stresohen. Ndaj ju duhet të ndiqni disa këshilla që të luftoni lodhjen e syve nga puna në kompjuter dhe për të mos i sforcuar edhe më sytë tuaj, tashmë delikatë.

6 këshilla për të mbrojtur sytë tuaj

Praktikojini

Menjëherë sa të krijohet mundësia, shiko ngadalë përreth: lart, poshtë, ndiq me shikim një koleg që kalon përballë teje, rrotullo qepallat e syve në krahun orar dhe kundër orar. Bëji këto ushtrime sa herë e ndien të nevojshme dhe mos e vrit mendjen nëse ngjan qesharak përpara kolegëve. Herët a vonë do ta kuptojnë nevojën e atyre shikimeve dhe do të imitojnë.

Përqëndrojini

Një truk tjetër për të mos i lodhur sytë është ai që t’i përqendroni tek objekte të ndryshme apo persona me distanca të ndryshme. Ndërkohë që shikon kolegun që kalon përballë tavolinës tënde, fikso edhe atë që është mbrapa tij.

Mbylli sytë

Pikërisht kështu, por mos flini gjumë mbi karrige! Duke qëndruar me sy mbyllur për pak sekonda do të qetësoheni, hidraton kornenë e syrit dhe parandalon irritimin e syve. Po kështu është e këshillueshme që të lëvizni shpesh qepallat nëse i ndieni të mpira. Gjithashtu mund t’i prekni sytë shumë butësisht, pasi t’i keni larë duart me sapun.

Rregullo ndriçimin e ekranit të kompjuterit

Ndriçimi i shumtë i kompjuterit mund të bezdisë sidomos ata që kanë sytë me ngjyrë dhe e kundërta, pak dritë mund t’i lodhë ata që kanë sytë e errët. Këta persona, duke u përpjekur për të shikuar më qartë, do t’i sforcojnë sytë akoma edhe më shumë.

Kërko ndihmë në ueb, informohu nga aty

Ekzistojnë programe për kompjuter që rregullojnë alternimin e shikimit mbi ekran dhe të pushimit të syve në tavolinë. Por si? Cilët janë? Softuerët si “Easy Relax” ose “Eye Defender” vënë në gatishmëri kompjuterin çdo herë që është e nevojshme: në dritaren e funksionalitetit zgjidhen minutat e punës e ato të pushimit të preferuara dhe kompjuteri do të bëjë gjithçka vetë. Këto programe mund të shkarkohen lehtësisht nga interneti.

Mbrojini

Nëse shefi ju ulëret për shkak të shumë pushimeve që bëni për të ruajtur shëndetin e syve tuaj, kujtoji se ekziston një ligj që të mbron. Për shembull në Itali ky ligj ekziston në dekretin legjislativ nr. 626/94, neni 54, paragrafi 3 (“Puna në ekran”) thekson se “punonjësi […] ka të drejtë për një pushim pesëmbëdhjetë minuta çdo dy orë.

Shëndeti i syve: ushqyerja korrekte

Të kujdeseni për shikimin tuaj është shumë e rëndësishme, sidomos për të parandaluar përkeqësimin. Edhe ushqyerja vjen në ndihmë për atë që kalon shumë kohë përpara kompjuterit: vitaminat, mineralet dhe jeta e shëndetshme në natyrë luftojnë rreziqet që mund të përballin sytë. Por kujdes gjatë sezonit të verës. Nuk duhet të nënvlerësoni rëndësinë e syzeve të diellit me lente mbrojtëse. Rezet UV kontribuojnë për të përkeqësuar shëndetin e syve.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


Gjithashtu mund të lexoni

Stresi: cilat janë pasojat më të tmerrshme që ai sjell?

Stresi: cilat janë pasojat më të tmerrshme që ai sjell?

5 shkaqet që ju bëjnë të ndiheni të lodhur

5 shkaqet që ju bëjnë të ndiheni të lodhur

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Kompjuteri dhe cilësia e jetës!

Kompjuteri dhe cilësia e jetës!
>