Pse duhet të bëni gjumë cilësor?

Nga: Autorë të ndryshëm minuta lexim | 0 komente2445 lexime


Privimi i vazhdueshëm i gjumit sjell rreziqe për shëndetin, ku ndër të tjera përmendim diabetin, atakun në zemër, kancerin, obezitetin, sëmundjen e Alzheimerit dhe vendimmarrjen e dobët. Për më tepër që për çdo individ, kërkesa e trupit për gjumë mund të jetë e ndryshme

Shumica prej nesh e dashurojnë shumë gjumin dhe nuk ngopen së fjeturi. Për disa të tjerë, gjumi është një proces që pengon kryerjen e shumë gjërave të tjera më të rëndësishme.

Madje shoqëria moderne na ka përcjellë idenë se gjumi është diçka djallëzore, por e domosdoshme për t’u kryer. Këngët popullore të Jon Bon Jovi-t dhe të “The Cure” theksojnë se njeriu do të flejë gjumë, kur të vdesë.

Për fat të mirë, tani ka një rast kërkimor për rëndësinë e gjumit. Falë punës së palodhur të studiuesve të gjumit, ne tani i kuptojmë më mirë faktorët që na ndalojnë të nisim të flemë, si drita blu, stresi apo ndryshimi i punës. Por privimi i vazhdueshëm i gjumit sjell rreziqe që janë: diabeti, ataku në zemër, kanceri, obeziteti, sëmundja e Alzheimerit dhe vendimmarrja e dobët. Për më tepër, që për çdo individ kërkesa e turpit për gjumë mund të jetë e ndryshme.

Misioni i radhës do të jetë që të kuptojmë cilësinë e gjumit, për të cilin ne kemi nevojë dhe që marrim.

Metoda kryesore e asistimit të cilësisë së gjumit quhet “polisomnografi” ose studimi i gjumit. Gjatë këtij procesi regjistrohen valët e turit, nivelet e oksigjenit në gjak, numri i rrahjeve të zemrës dhe frymëmarrja. Gjithashtu edhe lëvizjet e syve dhe të këmbëve.

Jashtë klinikave të gjumit, teknika të reja na kanë dhënë mundësinë ne që të përdorim metoda miqësore, të lira, alternative, për të kuptuar gjumin që bëjmë.

Ka pasur një përhapje të aplikacioneve telefonike dhe pajisjeve që mbahen veshur nga njerëzit tani së fundmi, që na ndihmojnë ne të gjurmojmë gjumin tonë, por këto thuajse janë të pandryshueshme, të bazuara në sasinë e lëvizjes që një person bën gjatë fjetjes.

Duke gjurmuar cilësinë e gjumit nëpërmjet modelit të lëvizjes, mund të ndihmojë për të kuptuar se si ne flemë. Por kjo procedurë ka limitet e saj, e madje edhe mund të gënjehet.

P.sh., nëse ti ke pirë shumë dhe fle gjumë si pasojë e alkoolit të tepërt, pajisja jote mund të raportojë se fjetja jote ka qenë shumë e mirë.

Më i detajuar se sistemet të bazuara në lëvizje është asistimi i ndryshueshmërisë së rrahjes së zemrës (HRV). HRV është diferenca gjatë hapësirës së kohës ndërmjet rrahjeve të vazhdueshme të zemrës dhe matet në milisekonda. Nëse zemra jote rreh në një model të qëndrueshëm, me kohë të barabartë mes rrahjeve, atëherë trupi yt është i stresuar.

Nëse zemra jote rreh më tepër me një model jo të rregullt të intervaleve të kohës, atëherë trupi yt po pushon dhe po e rimerr veten.

Për trupin njerëzor është mirë që ai gjatë çdo nate të bëjë sasinë e duhur të gjumit, por jeta jonë moderne nuk na lejon gjithmonë që ne të flemë aq sa na nevojitet. Studimet tregojnë se 1/3 e amerikanëve të rritur nuk e bëjnë gjumin mjaftueshëm. Për këtë arsye, është e rëndësishme që kur ne nuk marrim sasinë ideale të fjetjes, ta bëjmë këtë gjë në mënyrën më cilësore të mundshme.

Studiuesit këshillojnë që të matet procesi i gjumit tonë. Duke pasur të dhëna të rëndësishme për mënyrën se si ne flemë gjumë dhe sa cilësor është ky proces, arrijmë që të kuptojmë se si zgjedhjet që ne bëjmë çdo ditë ndikojnë në trupin tonë. Për më tepër që ndërtojmë një plan të qartë për ta bërë trupin dhe trurin tonë më të shëndetshëm e funksional dhe gjithashtu të përmirësojmë cilësinë e gjumit.

Nga Patric Khoo, Blogger

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Etiketa


Gjithashtu mund të lexoni

Stresi: cilat janë pasojat më të tmerrshme që ai sjell?

Stresi: cilat janë pasojat më të tmerrshme që ai sjell?

5 shkaqet që ju bëjnë të ndiheni të lodhur

5 shkaqet që ju bëjnë të ndiheni të lodhur

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Kompjuteri dhe cilësia e jetës!

Kompjuteri dhe cilësia e jetës!
>