fbpx

Kompjuteri dhe cilësia e jetës!

Nga: Elvis Plaku24 Tetor 2016 | 0 komente


A e bëni do gjithnjë lidhjen se si përdorimi i kompjuterit ndikon te cilësia e jetës tuaj?

Në rastin tim, si sipërmarrës dhe kontraktor i pavarur (freelance), shumica e punës që bëj është me kompjuter, ndaj edhe koha që harxhoj çdo ditë është relativisht e lartë, por fakti mbetet që kompjuteri është thjesht “mjeti” nëpërmjet të cilit kam zgjedhur të siguroj të ardhurat, por jo të harxhoj gjithë kohën time dhe aq më pak që t’i krijoj probleme shëndetit.

Po situata juaj si është? Mbase puna ju kërkon të shpenzoni x orë në ditë, po kohën tjetër si e harxhoni? Sigurisht që situata bëhet edhe më e ndërlikuar kur, përveç kompjuterit, në lojë fusim edhe pajisjet e tjera elektronike si celulari apo tableti.

Sigurisht, këto janë të gjitha “mjete” që përdoren kryesisht për punë dhe në këtë aspekt nuk diskutohet shumë rëndësia e përdorimit të tyre. Por, ndërkohë, problemi lind në momentin që përdorimi i pakontrolluar i  “mjetit” fillon të ndikojë edhe vetë cilësinë e jetës tuaj – përtej funksionit dhe kohës së nevojshme që duhet shpenzuar me “të”.

Thënë ndryshe, nëse koha e shpenzuar në kompjuter, celular, etj., është më e lartë se sa duhet, efektet mund t’i ndieni direkt te cilësia e jetës duke filluar nga gjumi i çrregullt, përqëndrimi dhe  efikasiteti në punë. Nëse nuk e keni kuptuar ende, atëherë, pavarësisht avantazheve të shumta që teknologjia i sjell punës dhe jetës tuaj, në të njëjtën kohë teknologjia, dhe në këtë rast kompjuteri apo celulari, ka mjaft efekte anësore shoqërore dhe fizike që mbase nuk i keni konsideruar – ose thjesht e keni humbur tashmë!

Akses i kontrolluar

Efektet e përdorimit të pakontrolluar të kompjuterit janë të shumta, por do doja të fokusohesha te dy aspektet që përmenda pak më sipër: cilësia e gjumit dhe efikasiteti në punë. Mënyra për ta përmirësuar situatën përmblidhet me dy fjalë: akses i kontrolluar!

Pa u zgjatur, desha t’ju ofroj një listë këshillash dhe sugjerimesh se si mund të filloni ta përmirësoni “marrëdhënien” tuaj me kompjuterin dhe rrjedhimisht cilësinë tuaj të gjumit dhe njëherazi efikasitetin tuaj në punë:

  • Punoni deri në 45 minuta dhe pastaj bëni pushim nga kompjuteri për 5-10 minuta
  • Idealisht, kufizojeni ekspozimin tuaj ndaj kompjuterit në 8 orë në ditë (akumulative)
  • Sigurohuni që të keni dritë të mjaftueshme kur punoni, idealisht dritë natyrale
  • Zgjidhni me kujdes pozicionin e trupit tuaj kur punoni
  • Punoni vetëm gjatë javës dhe bëni të paktën një ditë pushim total nga kompjuteri
  • Nëse mbaroni punë me kompjuterin në punë, mundohuni mos ta përdorni gjatë kohës që jeni në shtëpi
  • Vendoseni celularin/tabletin larg kokës tuaj gjatë orëve të natës
  • Nëse do lexoni gjatë natës, sigurohuni që të keni dritë tjetër përveç ekranit pasi ju dëmton sytë.

Lista e këshillave/sugjerimeve mund të jetë shumë më e gjatë se kjo, por synimi im ishte t’ju ngacmoja sado pak për ta ndryshuar sado pak pozitivisht marrëdhënien tuaj me pajisjet elektronike.

Ndërkohë, jam i bindur që secili prej jush ka sugjerimet dhe këshillat e veta ndaj do ju ftoja t’i shtonit ato te komentet këtu poshtë.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


Gjithashtu mund të lexoni

7 mënyra për të qenë një lider i suksesshëm

7 mënyra për të qenë një lider i suksesshëm

A jeni bërë gati për festat e fundvitit?

A jeni bërë gati për festat e fundvitit?

Si kategorizohen faqet e biznesit?

Si kategorizohen faqet e biznesit?

Mozilla Tech Speakers Tirana #1 & OSCAL 2016

Mozilla Tech Speakers Tirana #1 & OSCAL 2016

Pse biznesi juaj duhet të ketë një blog?

Pse biznesi juaj duhet të ketë një blog?

Si të jeni një lider karizmatik dhe i pushtetshëm

Si të jeni një lider karizmatik dhe i pushtetshëm

ASANA: Aplikacion për menaxhimin e projekteve dhe punës në grup!

ASANA: Aplikacion për menaxhimin e projekteve dhe punës në grup!

3 Avantazhet e Marketingut me Email

3 Avantazhet e Marketingut me Email

Dy shërbime që mund t’ju interesojnë! ProtonMail & Amazon Drive

Dy shërbime që mund t’ju interesojnë! ProtonMail & Amazon Drive

7 arsyet për t’iu bashkuar një rrjeti profesionistësh

7 arsyet për t’iu bashkuar një rrjeti profesionistësh

Sfidat e punësimit për të rinjtë!

Sfidat e punësimit për të rinjtë!

RE: Përmbledhje me komentet & sugjerimet tuaja!

RE: Përmbledhje me komentet & sugjerimet tuaja!

7 këshilla si të gjeni punë nëpërmjet internetit

7 këshilla si të gjeni punë nëpërmjet internetit

6 pyetje përpara se të filloni biznesin ose sipërmarrjen tuaj

6 pyetje përpara se të filloni biznesin ose sipërmarrjen tuaj

Si të qëndrosh mbi shpatullat e gjigandëve!

Si të qëndrosh mbi shpatullat e gjigandëve!

Biznesi: Sa vlen koha e fansave tuaj në Facebook?

Biznesi: Sa vlen koha e fansave tuaj në Facebook?

Si të përballeni me sfidat e suksesit dhe të ardhmen!

Si të përballeni me sfidat e suksesit dhe të ardhmen!

Efektet e dritës blu: Pse nuk duhet ta përdorni celularin para gjumit

Efektet e dritës blu: Pse nuk duhet ta përdorni celularin para gjumit

Mprehe sëpatën para se të fillosh punën!

Mprehe sëpatën para se të fillosh punën!

Pse Facebook ka filluar spastrimin e “Like”-ve nga faqet publike në Facebook?

Pse Facebook ka filluar spastrimin e “Like”-ve nga faqet publike në Facebook?

Si ta hostoj faqen: falas apo me pagesë?

Si ta hostoj faqen: falas apo me pagesë?

Reklamat online: Facebook, Google, LinkedIn, etj!

Reklamat online: Facebook, Google, LinkedIn, etj!

Pse duhet të keni një adresë profesionale?

Pse duhet të keni një adresë profesionale?

Përfitimet e një ditari profesional!

Përfitimet e një ditari profesional!

Si ta shmangni dhimbjen e shpinës në zyrë?

Si ta shmangni dhimbjen e shpinës në zyrë?

Hapësira e punës: 10 dizavantazhet e punës në një zyrë të hapur

Hapësira e punës: 10 dizavantazhet e punës në një zyrë të hapur

Komunikim: Si të kuptoheni me personat e vështirë

Komunikim: Si të kuptoheni me personat e vështirë

Diskutim: Pse nuk më do si klientin tënd?!!

Diskutim: Pse nuk më do si klientin tënd?!!

Si të filloni një blog tuajin!

Si të filloni një blog tuajin!

A e dini nga ju vijnë vizitorët e faqes tuaj?

A e dini nga ju vijnë vizitorët e faqes tuaj?

Alternativat e edukimit online!

Alternativat e edukimit online!

Pse ju duhet një domain name .AL

Pse ju duhet një domain name .AL

Si të krijoni strategjinë tuaj për median sociale

Si të krijoni strategjinë tuaj për median sociale

Qëndrimi ulur na bën vërtet keq për shëndetin?

Qëndrimi ulur na bën vërtet keq për shëndetin?

Nga rrezikohet siguria e privacia juaj online

Nga rrezikohet siguria e privacia juaj online

Këshilla: Si të qëndroni të sigurt online? Pjesa e parë

Këshilla: Si të qëndroni të sigurt online? Pjesa e parë

Si ta zgjeroni rrjetin tuaj profesional në LinkedIn?

Si ta zgjeroni rrjetin tuaj profesional në LinkedIn?

Naill Ferguson: 6 Idetë që i Sollën Mirëqenien Perëndimit

Naill Ferguson: 6 Idetë që i Sollën Mirëqenien Perëndimit

Si ta shfrytëzoni më mirë faqen e Facebook-ut?

Si ta shfrytëzoni më mirë faqen e Facebook-ut?

Kur duhet të postoni online në blog apo mediat sociale?

Kur duhet të postoni online në blog apo mediat sociale?

Çfarë ndodh kur dërgoni fushatë te 100 mijë adresa email!

Çfarë ndodh kur dërgoni fushatë te 100 mijë adresa email!

Pse duhet të keni një faqe zyrtare në Facebook?

Pse duhet të keni një faqe zyrtare në Facebook?

Menaxhimi: Meritat e vërteta të stilolapsit dhe letrës në biznes!

Menaxhimi: Meritat e vërteta të stilolapsit dhe letrës në biznes!

Pse duhet të keni një profil profesional në LinkedIn?

Pse duhet të keni një profil profesional në LinkedIn?

Pse bizneset shqiptare duhet të bëjnë marketing me email?

Pse bizneset shqiptare duhet të bëjnë marketing me email?

Jeni i pushuar! Shenjat që jua tregojnë

Jeni i pushuar! Shenjat që jua tregojnë

Si ndikon interneti në komunikimin tonë?

Si ndikon interneti në komunikimin tonë?

Si të ndiqni profesionistët e preferuar në LinkedIn?

Si të ndiqni profesionistët e preferuar në LinkedIn?
>