Si ndikon interneti në komunikimin tonë?

Nga: Elvis Plaku minuta lexim | 4 komente10907 lexime


Është shumë e vërtetë që teknologjia e ka lehtësuar jashtë mase komunikimin e njerëzve me njëri-tjetrin, por në të njëjtën kohë kjo teknologji (interneti) ka sjellë edhe një dimension për të cilin shpesh nuk jemi aq të vetëdijshëm. Tashmë teknologjia është bërë “palë e tretë” në çdo komunikim që ne kemi me miqtë apo palët në biznes, por sa të kthjellët jemi për mënyrat se si ajo ndikon në transformimin e standardeve tona gjuhësore dhe vetë komunikimit?

Sfida e komunikimit në biznes, ndonëse mjaft e thjeshtuar nga teknologjia, është njëherazi e mveshur me “një protokoll të ri” – atë të standardeve të komunikimit në internet sipas gjuhës së makinave!

Si dikush që përpiqet vazhdimisht të vërë në funksion maksimal mundësitë komunikuese të internetit, shkrimi i Ardian Vehbiut vjen si një shtysë e fortë për të reflektuar mbi aftësitë përkthyese por edhe shndërruese të internetit si “palë e tretë” në komunikimin tonë.

Në faqen e tij ai shprehet kështu: “Sot në këtë komunikim mes nesh janë futur, si palë të treta, edhe makinat – që ti të gjesh ç’kam shkruar unë për pulën e Hindit, duhet që të çojë atje një motor kërkimi; dhe motori i kërkimit s’mund ta bëjë këtë, pa e pasur lexuar më parë tekstin tim.

Edhe pse softuerin e kanë shkruar njerëz prej mishi dhe gjaku, mënyra si operon kodi, sidomos në trajtimin e teksteve, nuk i ngjan sonës.

Duam s’duam, Interneti i ka bërë makinat (dhe softuerin) palë të treta në komunikim; dhe kur flasim për standarde, të të gjitha llojeve përfshi edhe gjuhën, nuk duhet të kemi parasysh vetëm dialektet e njerëzve, por edhe ato të makinave.”

Për më tepër ju ftoj ta lexoni të plotë shkrimin e tij: CENSUSI I FJALËS.

 • kush i ka zbuluar rrjetet sociale si instagram snapchat facebook etj

 • mos e perdorni internetin se ju ben dem

  mos hani m** kot

  • Pershendetje Erik,

   ju falenderoj per komentin.

   Ne parim, nuk mund te them se jam dakord me ju. Ju vete sugjeroni mos ta perdorim, nderkohe qe po e perdorni. Pra jeni kontradiktor me veten, apo e kam gabim?

   Ju faleminderit!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


  Gjithashtu mund të lexoni

  10+ Plaftorma për Video Konferencë në Grup – gjeni zgjidhjen që po kërkoni!

  10+ Plaftorma për Video Konferencë në Grup – gjeni zgjidhjen që po kërkoni!

  6 këshilla si ta përmirësoni sigurinë e faqes tuaj

  6 këshilla si ta përmirësoni sigurinë e faqes tuaj

  Siguria e faqes tuaj: si dhe pse ta përmirësoni!

  Siguria e faqes tuaj: si dhe pse ta përmirësoni!

  Këshilla: Si të qëndroni të sigurt online? Pjesa e dytë

  Këshilla: Si të qëndroni të sigurt online? Pjesa e dytë
  >