Fillimet e biznesit, Udhëheqja

0  komentet

Si të filloni një lëvizje sipas Derek Sivers (video)

Nëse ideja apo nisma juaj do arrijë të ketë ndikimin dhe fuqinë që i nevojitet për të ndryshuar realitetin atëherë ajo (ideja/nisma) duhet të kthehet në një ‘lëvizje’!

Sipas Derek Sivers, në këtë prezantim për TED, lëvizja është një organizim, grupim apo turmë njerëzish që zgjedhin të ndjekin shembullin e udhëheqësit duke e bërë idenë apo nismën të tyren.

Por si fillon një lëvizje? Cilët janë ato faktorë që e kthejnë një ide apo nismë në një lëvizje të mirëfilltë?

Kjo video e shkurtër, por njëherazi shumë e fuqishme, e ilustron konceptin mjaft qartazi dhe me një shembull vërtetë zbavitës.

Përmbledhja: Si fillon një lëvizje

  1. Udhëheqësi duhet të ketë kurajën të dalë përpara edhe pse mund ta tallin. Por duhet të jetë diçka që është e lehtë për t’u ndjekur!
  2. Dhe sapo bëhen dy, fillon gjithçka (pra duhen dy). Tani është më e lehtë edhe për të tjerët. Është detyra e udhëheqësit që ta pranojë ndjekësin si i barabartë, pa nuk është më thjesht për udhëheqësin, por për ata të dy.
  3. Ndjekësi i dytë është në vetvete një udhëheqës pasi falë tij/saj udhëheqësi i parë bëhet një udhëheqës i vërtetë kundrejt një ‘toçi’ të vetmuar!
  4. Kur bashkohet edhe ndjekësi i dytë, situata ndryshon sërish. Tani nuk janë më dy ‘toça’ të vetmuar por një turmë, pasi tre = turmë! Një lëvizje e vërtetë duhet të jetë publike pasi nuk është e nevojshme të shfaqet vetëm drejtuesi por edhe ndjekësit, pasi falë ndjekësve shtohet mundësia që edhe ndjekësit e rinj ta kenë më të lehtë për të ndjekur shembullin e tyre, dhe jo thjesht drejtuesin.
  5. Ky është edhe momenti kritik kur grupimi fillon të rritet falë ‘momentit’ dhe kthehet në një lëvizje të vërtetë dhe tashmë të gjithë bashkohen.
  6. I gjithë procesi bëhet më i lehtë, madje ‘trendi’ dhe tani pothuajse të gjithë i bashkohen grupimit dhe krijojnë një masë që mund të ndryshojë gjërat.

Përmbledhje për udhëheqësit

  1. Mos harroni t’i trajtoni dhe mbështetni ndjekësit e parë si të barabartë, që gjërat mos të jenë thjesht për përfitimin tuaj personal por të ‘lëvizjes’.
  2. Por duhet të pranojmë se ‘udhëheqja’ teke në vetvete nuk ka ndonjë vlerë, pasi një udhëheqës i vetëm nuk ka vlerë, por janë pikërisht ndjekësit ata që i japin vlerën e vërtetë udhëheqësit të parë. Pra ata e konvertojnë nga një ‘toç’ i vetmuar në një udhëheqës të mirëfilltë.
  3. Ndaj nëse edhe pse na thuhet që të gjithë duhet të jemi udhëheqës, në fakt ky proces mund të realizohet lehtësisht duke gjetur një ‘toç’ të vetmuar që po fillon diçka të mrekullueshme, atëherë gjej kurajën për t’iu bashkuar.

A jeni duke menduar t’i jepni krahë idesë/nismës tuaj? Atëherë ju ftoj ta shihni dhe rishiheni këtë video për t’u frymëzuar dhe filluar të mendoni konkretisht se si do procedoni me ‘lëvizjen’ tuaj!

Videon mund ta shihni të plotë këtu dhe mos harroni të aktivizoni titrat në shqip nëse nuk e kuptoni mirë anglishten.Gjithashtu mund të lexoni

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>