Stresi i rikthimit, këshilla për ta parandaluar

Nga: Autorë të ndryshëm minuta lexim | 0 komente2587 lexime


Në këtë shkrim do të njiheni me disa sugjerime të ekspertëve se çfarë duhet të bëni në fund të pushimeve, për t’u rikthyer impenjimeve tuaja me sa më pak stres

Për shumë nga ne, shtatori konsiderohet psikologjikisht si fillimi i vitit, duke qenë se na çon drejt projekteve dhe iniciativave të reja. Disa mund ta jetojnë këtë fazë si burim entuziazmi, ndërsa disa të tjerë si hall më vete. Pra, fatkeqësisht, ekziston një periudhë tranzicioni pas pushimeve dhe rikthimit në përditshmëri. Dhe pikërisht ju duhet të niseni nga ky informacion për të mos qenë të papërgatitur nga ndryshimi i papritur i zakoneve.

Përfitoni nga ditët e fundit të pushimeve

Stresi i sezonit të ri godet një në dhjetë persona, ndërsa gjatë kësaj kohe individi ndien mungesë rehatie, trishtim, shqetësim dhe lodhje, pra stres rikthimi. Gjithçka lind nga pushimet, pra nga ajo eksperiencë që faktikisht na fal mirëqenie vetëm për një periudhë të shkurtër. “Vakuumi, që vjen nga latinishtja e vjetër, është një lloj hapësirë boshe, në të cilën eksperimentojmë një ndarje nga ritmi i pandërprerë i punëve të ndryshme”, thotë Roberto Pani, psikoterapeuti dhe profesori i psikologjisë klinike në Universitetin e Bolonjës.

Në të vërtetë ekziston një hapësirë mendore, prej së cilës ndiejmë një shqetësim psikologjik, një ndryshim nga jeta e përditshme. Sa më të bukura të kenë qenë pushimet, aq më shumë do ta ndieni shqetësimin për të rifilluar jetën, për të shkuar në shkollë, punë apo për të nisur diçka të re.

Ndaj për të luftuar stresin e rikthimit, një zgjidhje është ajo e shijimit të mirëqenies tipike të ditëve të fundit të pushimeve, kur trupi dhe mendja janë ende të “dehur” me ndjenjën e qetësisë dhe relaksimit. Nuk po themi që të shmangni dhe të lini pas impenjimet tuaja, por që të mos jetoni me një ankth të ekzagjeruar.

Pushimet mbeten në kujtesë

Për të parandaluar stresin e rikthimit, vazhdoni të mbani për disa ditë ritmet e ngadalta të pushimeve, duke e marrë veten dalëngadalë për punët e përditshme që ju presin. Përqendrimi te pushimet e vogla gjatë ditës mund të jetë një zgjidhje. Po kështu, ju këshillohet që të mos lodheni shumë me ecejaket nga një pjesë e qytetit në tjetrën, për të paguar për shembull fatura të ndryshme. Sigurisht, duhet pak durim për t’u kthyer në situata të përditshme, të cilat i njohim shumë mirë.

Jetoni fundjavën

E shtuna dhe e diela duhet të jetohet sa më shumë. Kështu që përpiquni të organizoni fundjavat jashtë, me miqtë ose edhe vetëm, duke vizituar qytete artesh, vende interesante etj. Por një mënyrë shumë e mirë për fundjavat tuaja janë edhe qendrat e mirëqenies, të estetikës etj. Pra fjala më me vend është që të qëndroni aktiv.

Riorganizoni jetën tuaj

Ditët që ju ndajnë nga rikthimi i vërtetë mund të zihen nga aktivitete për të cilat mbase nuk keni pasur kurrë kohë për t’i bërë gjatë vitit ose që i keni shtyrë gjithmonë. Kështu:

– Përfitoni nga koha e lirë për të lexuar një libër mbi një argument shumë të ndryshëm nga ai që keni lexuar deri më tani ose edhe ndonjë tregim të shkurtër, i cili do t’ju ndihmojë të mendoni;

– Vini rregull në shtëpinë tuaj duke pastruar dhe sistemuar çdo gjë. Do të ndiheni më të fuqishëm shpirtërisht dhe më të qetë psikologjikisht kur të shihni se në shtëpinë tuaj shkëlqen gjithçka;

– Organizohuni që të planifikoni aktivitete të cilat ju duken pak të mërzitshme, në mënyrë që të mësoheni dalëngadalë me rikthimin tek impenjimet më të vështira apo më të mërzitshme;

“Sigurisht, të gjitha këto nuk duhet t’i praktikoni si detyra të reja që po ju ngarkohen. Janë thjesht sugjerime paraprake se si t’i riktheheni jetës së vjeshtës, me sa më pak stres”, përfundon psikoterapeuti Pani.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


Gjithashtu mund të lexoni

Stresi: cilat janë pasojat më të tmerrshme që ai sjell?

Stresi: cilat janë pasojat më të tmerrshme që ai sjell?

5 shkaqet që ju bëjnë të ndiheni të lodhur

5 shkaqet që ju bëjnë të ndiheni të lodhur

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Kompjuteri dhe cilësia e jetës!

Kompjuteri dhe cilësia e jetës!
>