Probleme me kolegët? Ja si t’i zgjidhni

Nga: Autorë të ndryshëm minuta lexim | 0 komente2887 lexime


Psikologji  Pothuajse në çdo ambient pune, problemet mes kolegëve janë të pashmangshme. Ju sugjerojmë disa këshilla për zgjidhjen e tyre, në mënyrë që harmonia dhe bashkëpunimi, të jenë shtylla të forta për një marrëdhënie më të mirë në punë

Në zyrë, si në çdo vend tjetër pune në të cilin bashkëpunimi është baza e të punuarit në grup, është praktikisht e pamundur që gjithçka të shkojë “vaj”! Në një grup ka gjithmonë një figurë tipike armiqësore, për shembull i ligu, ziliqari dhe ai/ajo që kërkon të duket më superiori. Në të vërtetë, jemi ne ata të cilët pranojmë që  “ky problem” të jetë apo jo një problem. Me fjalë të tjera, edhe pse nuk është e lehtë të merresh me karaktere egoiste, të paafta profesionalisht, merrni në konsideratë njohuritë e mëposhtme për të sjellë harmoninë në vendin e punës dhe për ta kaluar çdo ditë me buzëqeshje në buzë!

Para së gjithash, është e rëndësishme të dihet se moszgjidhja e një problemi të caktuar dhe qëndrimi në heshtje, janë mjaft të dëmshëm për situatën dhe për mirëqenien tuaj. Ka shumë mundësi që kolegu/kolegia në fjalë, të mos jetë i ndërgjegjshëm për humorin e keq që krijon me sjelljet dhe veprimet e tij. Për këtë, ka shumë të ngjarë që të urreni punën, përpara se të zgjidhni problemin! Ndaj, bëhuni kurajozë dhe përballojeni situatën e vështirë që keni mes kolegëve/kolegeve (nëse keni probleme me ta sigurisht); kjo nuk do të thotë që t’i drejtoni gishtin, as ta akuzoni, dhe aq më pak ta ofendoni. Më shumë referojuni botës në të cilën rrethanat influencojnë qetësinë tuaj. Në këtë mënyrë, i interesuari apo e interesuara, nuk do të mund të mohojë atë çka do t’i komunikoni për faktin e thjeshtë se bëhet fjalë për ndjenjat dhe përshtypjet tuaja personale.

Ndërkaq, mendoni atë çka ju ka “goditur” më shumë nga problemi: bëhet fjalë për një gabim që e ka bërë vetëm kolegu/kolegia juaj, apo e keni edhe ju një pjesë të fajit? Pranimi i të qenët i gabuar, nuk është kurrë një gjë e thjeshtë, ndaj ka shumë mundësi që do t’ju duhet më shumë kohë për të reflektuar dhe për të arritur në këtë vetëdije. Por, nëse bëhet fjalë për një gabim që e keni bërë të dy, atëherë përballuni me kolegun, duke u nisur nga gabimi juaj, analizojeni atë dhe në fund propozoni masa që mund t’i merrni të dy për të zgjidhur problemin, apo për të gjetur mënyrën e duhur që ai mos të përsëritet herë tjetër.

Provoni gjithmonë ta shihni punën që bëni, si një zgjedhje tuajën dhe jo si një torturë që ju është dhënë me forcë. Një nga metodat më të thjeshta po ashtu, është që të kini gjithmonë në mendje objektivat që i keni vënë vetes prej kohësh. Për çfarëdo lloj gjëje që të bëhet fjalë, për shembull për blerjen e një makine, shtëpie, për pushime relaksuese etj., fiksojeni në mendjen tuaj arsyen e vërtetë për të cilën, çdo mëngjes zgjoheni dhe shkoni në punë.

Përdorni ndërveprimet joformale me kolegët, eprorët dhe vartësit, si një mënyrë për të ndërtuar marrëdhënie shumë të mira pune. Përdorni mirësjelljen si “një buzëqeshje”, apo një përshëndetje, kur i takoni rastësisht. Trajtojini bashkëpunëtorët me respekt dhe mos u tregoni paragjykues kur komunikoni me ata.

Vazhdimisht jini në kërkim të rasteve për të treguar vlerësimin tuaj për të tjerët, për punën që ata bëjnë. Tregoni dhe vlerësoni kontributin e stafit tuaj në forume të hapura, po ashtu edhe privatisht.

Për t’u ndier mirë me të tjerët në punë, nuk mjafton vetëm të keni një komunikim të mirë, por të keni edhe dashuri, bashkëpunim, në mënyrë që të keni rendiment. Kështu rezulton nga disa studime. Por çfarë ndodh në momentin kur këto marrëdhënie janë më tepër se ç’duhet të ngushta? Çfarë ndodh kur brenda zyrës lind një dashuri? A e rrit kjo rendimentin në punë? Paragjykimet e këtyre fenomeneve që ndodhin në punë, i hedhin poshtë shumë sondazhe. Ata tregojnë se shumë çifte janë njohur dhe martuar në vendet e punës. Zakonisht, pjesa më e madhe e njerëzve mbron idenë se të kesh një histori në zyrë, të jep më shumë lumturi dhe energji dhe kështu, të bën ta duash më shumë punën që bën.

Njerëzit që lidhen me kolegët e tyre, i njohin mirë ndjenjat e tyre dhe kjo prodhon më shumë energji dhe kapacitet pune. Ky efekt favorizon dhe një sjellje më profesionale dhe zhduk mundësinë e krijimit të problemeve me shefin, apo me kolegë të tjerë.

Ndërkaq, nëse me të vërtetë nuk ia dilni që të duroni dot abuzimet e kolegëve tuaj, atëherë do të thotë se ka ardhur me të vërtetë momenti që të ndryshoni “ajër”, apo vendin tuaj të punës.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Etiketa


Gjithashtu mund të lexoni

10 rregulla mbi veshjen në mjedisin e punës

10 rregulla mbi veshjen në mjedisin e punës

Etika: Si të silleni në mbledhjet e zyrës

Etika: Si të silleni në mbledhjet e zyrës

Gjashtë arsye përse duhet ta nisni ditën herët çdo mëngjes

Gjashtë arsye përse duhet ta nisni ditën herët çdo mëngjes

Tre arsye shkencore se pse jeni gjithnjë me vonesë

Tre arsye shkencore se pse jeni gjithnjë me vonesë
>