fbpx

Si t’i interpretoni statistikat kryesore të ndërveprimit? (pjesa e dytë)

Nga: Elvis Plaku22 Prill 2016 | 0 komente


Metrikat kryesore te nderveprimit shqip

Ky shkrim është pjesa e dytë e shkrimit: Si ta masni efikasitetin e faqes së biznesit/organizatës. Ndaj ju ftojmë të lexoni shkrimin e parë për më shumë qartësi.

Për efekt ilustrimi do të përdorim statistikat e ndërveprimit të vizitorëve me SfidaBiznesi.com

Ju sqarojmë se synimi kryesor i kësaj faqeje nuk është të gjenerojë sa më shumë vizitorë (për efekt numri) se sa lexues të mirëfilltë të cilët konsumojnë sa më shumë prej shkrimeve që ne kemi publikuar.

Sesionet – sipas imazhit të mësipërm shohim që përqindja e sesioneve/vizitave të vitit 2016 krahasuar me ato të vitit 2015 ka pësuar një rënie me -10.75%, pra ka rënë nga 2,261 sesione në vitin 2015 në 2,018 sesione në vitin 2016. Kjo nënkupton që numri total i vizitave nga viti i kaluar ka pësuar një rënie. Arsyet pse kjo metrikë ka ndryshuar negativisht lidhen me disa aspekte të mënyrës se si ne po e reklamojmë/marketizojmë faqen këtë vit. Por ju sigurojmë që kjo nuk na shqetëson, pasi siç e përmendëm metrikat duhet të jenë në funksion të synimit kryesor që ne kemi në lidhje me vizitorët e faqes tonë, i cili nuk është aq shumë sasior se sa cilësor!

Users – përdoruesit unikë apo vizitorët unikë gjithashtu kanë pësuar një rënie me nga 1,409 vizitorë unikë në 2015 në 1,334 vizitorë unikë për të njëjtën periudhë 30 ditore të krahasuar ndërmjet vitit 2015 dhe 2016. Kjo rënie me -5.32% nënkupton që nuk kemi pasur një rritje me vizitorë të rinj unikë, pra mbetet një tregues negativ që duhet përmirësuar.

Pageviews – ndërkohë ‘faqet e klikuara/vizituara’ është rritur me 142.51%. Si është e mundur kjo? Si është e mundur që në vitin 2015 për të njëjtën periudhë 30 ditore të kishim vetëm 3,063 faqe të vizituara dhe ndërkohë në vitin 2016 ky numër të jetë rritur në 7,428 faqe të vizituara. Për rastin tonë ky është edhe një tregues mjaft pozitiv dhe në përputhje edhe me synimin tonë për të rritur ndërveprimin e lexuesve tanë me shkrimet. Disa nga faktorët që kanë ndikuar pozitivisht lidhen me numrin e shkrimeve që kemi publikuar, llojet e shkrimeve, teknikat për të nxitur leximin e shkrimeve të tjera brenda faqes, përzgjedhjen e lexuesve nëpërmjet kanaleve të marketingut, ndryshimi i dizajnit, etj., etj.

Pages / Sessions – gjithashtu edhe raporti i ‘faqeve të vizituara për çdo vizitë’ është përmirësuar ku numri i faqeve që çdo vizitor ka shikuar gjatë një vizite është rritur nga 1.35 faqe për vizitë në 3.68 faqe për çdo vizitë, ose thënë ndryshe një rritje me 171.71% nga 2015 në 2016-ën. Përmirësimi i këtij raporti është rezultat direkt i statistikës bazë që është numri i ‘faqeve të vizituara’ apo ‘pageviews’.

Avg. Session Duration – Raporti i kohëzgjatjes mesatare për çdo vizitë, pra koha mesatare që një vizitor shpenzon duke shikuar faqet e brendshme është përmirësuar gjithashtu me një raport fantastik prej 758.98%, pra ka shkuar nga një kohëzgjatje mesatare prej vetëm 0.08 sekonda në vitin 2015 në 1.07 minuta për çdo vizitë që është bërë gjatë të njëjtës periudhë në vitin 2016. Ky ndryshim lidhet drejtpërdrejtë me përmirësimin e ndërveprimit të vizitorëve me përmbajtjen dhe funksionimin e faqes dhe është padyshim një raport ‘cilësor’ se sa thjesht ‘sasior’! Për faqen tonë kjo nënkupton që përmbajtja e faqes është vërtetë interesante dhe vizitorët dëshirojnë vërtetë të kalojnë kohë për t’i lexuar shkrimet.

Bounce Rate – edhe ky raport ka pësuar një përmirësim të ndjeshëm nga viti 2015 në 2016-ën me një ndryshim pozitive prej -89.46%. Thënë më qartazi, në vitin 2015 numri i personave që vizitonin vetëm 1 faqe dhe pastaj dilnin (kërcenin jashtë faqes) ishte plot 81.78% i totalit të vizitorëve, pra shumica dërmuese as që merrnin mundimin të eksploronin faqet e tjera pasi kishin parë faqen e pare, dhe vetëm diçka më shumë se 18% e tyre (pjesa tjetër) qëndronin më gjatë në faqe për të shikuar faqet e tjera. Ndërkohë, që në vitin 2016 ky raport u krye përmbys ku tani vetëm 8.62% e totalit të vizitorëve shikojnë vetëm 1 faqe dhe pastaj dalin jashtë. Pjesa tjetër, pra mbi 91% e totalit të vizitorëve qëndrojnë duke klikuar edhe në faqe të tjera të brendshme ose mesatarisht 3.68 faqe për çdo vizitë (Pages/Sessions) dhe harxhojnë mesatarisht 1.07 minuta për çdo vizitë (Avg. Session Duration).

Në përfundim

Kjo është një hyrje disi e përmbledhur e raporteve dhe metrikave që ju ofrohen nëpërmjet Google Analytics për të matur ndërveprimin e vizitorëve me faqen tuaj. Do ishte e pamjaftueshme të themi që nëse kapim një kuotë të caktuar vizitorësh, atëherë duhet të jemi të kënaqur pasi nëse ata vizitorë nuk ndërveprojnë me faqen tuaj, atëherë gjasat janë që ata nuk do kthehen më dhe po kështu do të jetë edhe probabiliteti i arritjes së objektivave tuaja në një periudhë më të gjatë.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


Gjithashtu mund të lexoni

7 mënyra për të qenë një lider i suksesshëm

7 mënyra për të qenë një lider i suksesshëm

A jeni bërë gati për festat e fundvitit?

A jeni bërë gati për festat e fundvitit?

Si kategorizohen faqet e biznesit?

Si kategorizohen faqet e biznesit?

Mozilla Tech Speakers Tirana #1 & OSCAL 2016

Mozilla Tech Speakers Tirana #1 & OSCAL 2016

Pse biznesi juaj duhet të ketë një blog?

Pse biznesi juaj duhet të ketë një blog?

Si të jeni një lider karizmatik dhe i pushtetshëm

Si të jeni një lider karizmatik dhe i pushtetshëm

ASANA: Aplikacion për menaxhimin e projekteve dhe punës në grup!

ASANA: Aplikacion për menaxhimin e projekteve dhe punës në grup!

3 Avantazhet e Marketingut me Email

3 Avantazhet e Marketingut me Email

Dy shërbime që mund t’ju interesojnë! ProtonMail & Amazon Drive

Dy shërbime që mund t’ju interesojnë! ProtonMail & Amazon Drive

7 arsyet për t’iu bashkuar një rrjeti profesionistësh

7 arsyet për t’iu bashkuar një rrjeti profesionistësh

Sfidat e punësimit për të rinjtë!

Sfidat e punësimit për të rinjtë!

RE: Përmbledhje me komentet & sugjerimet tuaja!

RE: Përmbledhje me komentet & sugjerimet tuaja!

7 këshilla si të gjeni punë nëpërmjet internetit

7 këshilla si të gjeni punë nëpërmjet internetit

6 pyetje përpara se të filloni biznesin ose sipërmarrjen tuaj

6 pyetje përpara se të filloni biznesin ose sipërmarrjen tuaj

Si të qëndrosh mbi shpatullat e gjigandëve!

Si të qëndrosh mbi shpatullat e gjigandëve!

Biznesi: Sa vlen koha e fansave tuaj në Facebook?

Biznesi: Sa vlen koha e fansave tuaj në Facebook?

Si të përballeni me sfidat e suksesit dhe të ardhmen!

Si të përballeni me sfidat e suksesit dhe të ardhmen!

Efektet e dritës blu: Pse nuk duhet ta përdorni celularin para gjumit

Efektet e dritës blu: Pse nuk duhet ta përdorni celularin para gjumit

Mprehe sëpatën para se të fillosh punën!

Mprehe sëpatën para se të fillosh punën!

Pse Facebook ka filluar spastrimin e “Like”-ve nga faqet publike në Facebook?

Pse Facebook ka filluar spastrimin e “Like”-ve nga faqet publike në Facebook?

Si ta hostoj faqen: falas apo me pagesë?

Si ta hostoj faqen: falas apo me pagesë?

Reklamat online: Facebook, Google, LinkedIn, etj!

Reklamat online: Facebook, Google, LinkedIn, etj!

Pse duhet të keni një adresë profesionale?

Pse duhet të keni një adresë profesionale?

Përfitimet e një ditari profesional!

Përfitimet e një ditari profesional!

Si ta shmangni dhimbjen e shpinës në zyrë?

Si ta shmangni dhimbjen e shpinës në zyrë?

Hapësira e punës: 10 dizavantazhet e punës në një zyrë të hapur

Hapësira e punës: 10 dizavantazhet e punës në një zyrë të hapur

Komunikim: Si të kuptoheni me personat e vështirë

Komunikim: Si të kuptoheni me personat e vështirë

Diskutim: Pse nuk më do si klientin tënd?!!

Diskutim: Pse nuk më do si klientin tënd?!!

Si të filloni një blog tuajin!

Si të filloni një blog tuajin!

A e dini nga ju vijnë vizitorët e faqes tuaj?

A e dini nga ju vijnë vizitorët e faqes tuaj?

Alternativat e edukimit online!

Alternativat e edukimit online!

Pse ju duhet një domain name .AL

Pse ju duhet një domain name .AL

Si të krijoni strategjinë tuaj për median sociale

Si të krijoni strategjinë tuaj për median sociale

Qëndrimi ulur na bën vërtet keq për shëndetin?

Qëndrimi ulur na bën vërtet keq për shëndetin?

Nga rrezikohet siguria e privacia juaj online

Nga rrezikohet siguria e privacia juaj online

Këshilla: Si të qëndroni të sigurt online? Pjesa e parë

Këshilla: Si të qëndroni të sigurt online? Pjesa e parë

Si ta zgjeroni rrjetin tuaj profesional në LinkedIn?

Si ta zgjeroni rrjetin tuaj profesional në LinkedIn?

Naill Ferguson: 6 Idetë që i Sollën Mirëqenien Perëndimit

Naill Ferguson: 6 Idetë që i Sollën Mirëqenien Perëndimit

Si ta shfrytëzoni më mirë faqen e Facebook-ut?

Si ta shfrytëzoni më mirë faqen e Facebook-ut?

Kur duhet të postoni online në blog apo mediat sociale?

Kur duhet të postoni online në blog apo mediat sociale?

Çfarë ndodh kur dërgoni fushatë te 100 mijë adresa email!

Çfarë ndodh kur dërgoni fushatë te 100 mijë adresa email!

Pse duhet të keni një faqe zyrtare në Facebook?

Pse duhet të keni një faqe zyrtare në Facebook?

Menaxhimi: Meritat e vërteta të stilolapsit dhe letrës në biznes!

Menaxhimi: Meritat e vërteta të stilolapsit dhe letrës në biznes!

Pse duhet të keni një profil profesional në LinkedIn?

Pse duhet të keni një profil profesional në LinkedIn?

Pse bizneset shqiptare duhet të bëjnë marketing me email?

Pse bizneset shqiptare duhet të bëjnë marketing me email?

Jeni i pushuar! Shenjat që jua tregojnë

Jeni i pushuar! Shenjat që jua tregojnë

Si ndikon interneti në komunikimin tonë?

Si ndikon interneti në komunikimin tonë?

Si të ndiqni profesionistët e preferuar në LinkedIn?

Si të ndiqni profesionistët e preferuar në LinkedIn?
>