7 ushtrime që të eliminoni dhimbjet e shpinës

Nga: Autorë të ndryshëm minuta lexim | 0 komente3656 lexime


Rreth 80% e të rriturve vuajnë nga dhimbjet e shpinës, në periudha të ndryshme kohore, gjatë jetës së tyre. Në përgjithësi, dhimbja e shpinës prek njerëzit të të gjitha moshave, por përgjithësisht ndihet më së shumti tek ata mes 35 dhe 55 vjeç. Sipas ekspertëve, dhimbja e shpinës shoqërohet me dhimbje të kockave, të muskujve dhe ligamenteve, të cilat çojnë në funksionimin e shpinës.

Fatmirësisht, vetëm brenda 7 minutash ju mund të bëni disa ushtrime, të cilat ju lehtësojnë dhimbjen dhe ju bëjnë të ndiheni shumë më mirë brenda një kohe shumë të shkurtër.

Tërheqje nga gjuri te kraharori
Tërheqje nga gjuri te kraharori

Tërhiqni gjunjët te kraharori

Shtrihuni mbi shpinë dhe shtriheni tërësisht këmbët tuaja. Më pas, tërhiqni këmbën e djathtë duke e mbajtur kofshën me duar ndërsa e afroni gjurin tuaj te kraharori. Mbajeni gjurin aty për  rreth 30 sekonda. Përsëriteni të njëjtën procedurë me gjurin e majtë.

Zgjatim i këmbës në formë këndiZgjatim i këmbës në formë këndi

Përgjithësisht, ngushtimi i legenit mund të jetë një nga faktorët kryesorë që shkaktojnë dhimbjen e shpinës. Ky lloj ushtrimi ju ndihmon që të çoni në nivelin e dëshiruar hapjen e legenit. Ngrini këmbën e djathtë përpara dhe ulni në tokë gjurin e këmbës tjetër. Këmba e majtë duhet të vendoset sa më pas të jetë e mundur dhe të tendoset mirë. Mbajeni në këtë pozicion për 30 sekonda dhe më pas ndryshoni pozicionin e këmbëve.

 

Tërheqje e muskujve të kofshës
Tërheqje e muskujve të kofshës

Tërheqje e muskujve të kofshës

Shtrihuni përsëri me shpinë. Shtrijeni këmbën e majtë mirë në tokë, ndërsa të djthtën tërhiqeni sa më shumë të jetë e mundur në drejtim të kraharorit. Mbajeni këmbën në këtë pozicion për 30 sekonda, ndërroni këmbën dhe përsëritni të njëjtin ushtrim.

 

Tërheqja të muskujve të pulpës
Tërheqja të muskujve të pulpës

Tërheqja hamstring

Ndërsa jeni të shtrirë me shpinë, poziciononi mirë në tokë të dyja këmbët, duke i shtrirë ato. Më pas shtrihuni mbi këmbën e djathtë me trupin tuaj, duke prekur me duar shputën e këmbës. Tërhiqeni sa më shumë të jetë e mundur këmbë. Mbajeni për 30 sekonda në atë pozicion dhe më pas përsëritni ushtrimin me këmbën tjetër.

 

Lëvizja e gjunjve ndërsa jeni të shtrirë me shpinë
Lëvizja e gjunjve ndërsa jeni të shtrirë me shpinë

Lëvizje ndërsa jeni të shtrirë me shpinë

Është një tërheqje dhe një ushtrim shumë i mirë për të gjithë ata që kanë dhimbje të fundshpinës. Shtrihuni më shpinë në tokë dhe të dy gjunjët pozicionojini në njërën anë. Kaloni këmbën e majtë mbi të djathtën dhe kthehuni në anën e majtë, ndërsa trupin tërhiqeni fort në të djathtë. Më pas përsëritni ushtrimin duke lëvizur trupin në anën tjetër.

 

Përkulja deri në tokë
Përkulja deri në tokë

Përkulja deri në tokë

Kjo lloj tërheqjeje do t’ju ndihmojë të eliminoni tensionin e tepërt në pjesën e shpinës. Mundohuni të mbani trupin drejtë dhe me duart e bashkuara të përkuleni deri në tokë. Uluni me kujdes deri në fund dhe qëndroni në atë pozicion, duke u munduar që të mos përthyeni gjunjët, për rreth një minutë.

Tërheqja e këmbës
Tërheqja e këmbës

Tërheqja e këmbës

Ky ushtrim ju ndihmon të transferoni tensionin nga pjesa e shpinës. Shtrihuni në anën e majtë. Më pas shtrini drejt në tokë këmbën e majtë dhe të djathtë, e cila ndodhet në pjesën e sipërme, përthyejeni pas. Kapni me dorë pjesën e majës së këmbës dhe tërhiqeni atë. Pas 30 sekondash përsërisni këtë veprim me këmbën tjetër, duke u kthyer në anën tjetër.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Etiketa


Gjithashtu mund të lexoni

Stresi: cilat janë pasojat më të tmerrshme që ai sjell?

Stresi: cilat janë pasojat më të tmerrshme që ai sjell?

5 shkaqet që ju bëjnë të ndiheni të lodhur

5 shkaqet që ju bëjnë të ndiheni të lodhur

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Kompjuteri dhe cilësia e jetës!

Kompjuteri dhe cilësia e jetës!
>