Zbuloni avantazhet e të punuarit në këmbë!

Nga: Autorë të ndryshëm minuta lexim | 0 komente2733 lexime


Gjithnjë e më shumë agjenci po i ftojnë vartësit që të çohen nga karriget, ndërsa një pjesë e tyre ka filluar t’i sigurojë tavolinën e punës ku mund të punojnë në këmbë. Kjo është një mënyrë shumë e mirë për të rritur kreativitetin dhe për t’u kujdesur për shëndetin

Rasti

Tavolina e kompjuterit në këmbëLONDËR. Të gjithë në këmbë. Jo vetëm vrapi i përditshëm, palestra ose pishina tre herë në javë, tenisi ose futbolli në fundjavë, mund të zgjidhin problemet e shëndetit prej një jete sedentare. Një studim shkencor britanik ka zbuluar se qëndrimi në këmbë gjatë orëve të punës mund të bëjë mrekulli në këtë drejtim. “Sistemi imunitar mund të përmirësohet, por ju mund të parandaloni edhe shqetësimet kardiake, diabetin, tumorin dhe sëmundje të tjera të cilat lidhen me qëndrimin ulur për një kohë të gjatë”, kanë thënë studiuesit për gazetën “British Journal of Sports Medicine”. Agjencitë duhet të inkurajojnë punonjësit që të çohen më shpesh nga vendi i tyre i punës në zyrë dhe të bëjnë pauza të herëpashershme, për të lëvizur pak këmbët.

Por çështja nuk zgjidhet vetëm me pushimet e shkurtra për ndonjë kafe apo për të ngrënë diçka: raporti këshillon një ide tjetër afatgjatë për mënyrën se si janë të strukturuara zyrat, duke zëvendësuar pozicionet tradicionale të punës me të rejat “standing desk”, tryezat për të punuar në këmbë.

Avantazhi, thonë ekspertët, nuk shkon vetëm për gjendjen fizike të punëtorëve: me këtë mënyrë, mund të fitohen jo vetëm financa private por edhe ato publike, sepse puna më pak sedentare mund të përmirësojë produktivitetin dhe të ulë mungesat e justifikuara nga ana e punëtorëve.

Problemi është relativisht i njohur: nëse do të ktheheshim në mijëra e miliona vjet më parë do të mund të kujtonim njerëzit e parë që zbritën nga pemët dhe filluan të ecnin në këmbë, ata e kalonin pjesën më të madhe të ditës në këmbë.

I njëjti fakt ishte edhe gjatë gjithë kulturës rurale – mbeti kështu, të paktën për pjesën më të madhe të njerëzimit, edhe pas revolucionit industrial, sepse fabrikat ku punëtorët mund të punonin ulur ishin shumë të pakta.

Vetëm kur klasa punëtore ra, sektori i shërbimeve u zgjerua dhe revolucioni teknologjik ndryshoi mënyrën e prodhimit, njerëzimi harroi gradualisht se çfarë do të thotë vlera e të qëndruarit në këmbë dhe e të ecurit. Deri 100-150 më parë, ndër të tjera, këmbët ishin “mjetet” më të përhapura lëvizëse: vetëm të pasurit, ose të paktën poseduesit e një kali, i përdornin ato më pak, për t’u shkuar nga një vend në një tjetër. Më pas, Londra krijoi trenin e parë nëntokësor dhe që nga ai moment, për zhvendosjet, edhe brenda një qyteti, nuk u nevojitën më këmbët (aq më pak ato të një kali).

Sot, shkencëtarët anglezë, kanë llogaritur se 65-75% e punës në zyrë bëhet ulur, dhe më shumë se gjysma e kohës kalohet me “periudha të tejzgjatura” mbi një karrige, divan ose poltron.

Raporti paralajmëron se dëmet e jetës sedentare, nuk mund të eliminohen plotësisht nga aktiviteti sportiv. E vetmja rrugë zgjidhjeje është të punuarit në këmbë, ashtu siç bënin dikur paraardhësit tanë.

“Avantazhi, duke e krahasuar me sportin, është se pjesa më e madhe e individëve mund të qëndrojnë në këmbë, pa shumë sforco dhe pa cenuar diçka nga rendimenti i tyre në punë”, thekson Thomas Yates, një nga autorët e studimit.

Call-center-at ose shoqëri të tjera zyrash që kanë provuar këtë mënyrë të re të të punuarit në këmbë kanë vërejtur se cilësia e tyre e punës është rritur, raporton “Times”.

“Standing desk” mund të bëhen zgjidhja e së ardhmes për një botë pune të shëndetshme: në Skandinavi, sipas disa zërave, 90% e punëtorëve jakë-bardhë kanë pranuar të bëhen pjesë e këtij qëndrimi të ri gjatë kohës së punës. Por në Mbretërinë e Bashkuar, deri më tani këtë zbulim të ri e mbështet vetëm 1% e nëpunësve, ndërsa në vende të tjera perëndimore kjo përqindje është edhe më e ulët. Megjithatë specialistët ofrojnë këshilla të menjëhershme për këdo që dëshiron të ketë një stil të ndryshëm pune: çohuni në këmbë kur bëni një telefonatë, shkëputuni nga kompjuteri çdo 30 minuta, përdorni gjithnjë shkallët, organizoni mbledhje gjatë të cilave mund të diskutoni duke qëndruar në këmbë ose duke lëvizur, shkoni t’i thoni diçka koleges/kolegut në zyrën tjetër në vend që t’i dërgoni një email. Herën tjetër kur të shihni një vartës ose koleg që lëviz këmbët ndërsa punon, mos mendoni se po humb kohë: ai thjesht po mundohet të gjejë një mënyrë të mirë për të ushtruar këmbët e tij. Për më tepër, Ernest Hemingway pjesën më të madhe të romaneve të tij i shkroi në këmbë dhe askush nuk e vë në dyshim rezultatin e tij.

N.A

Burimi: La Repubblica

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


Gjithashtu mund të lexoni

Stresi: cilat janë pasojat më të tmerrshme që ai sjell?

Stresi: cilat janë pasojat më të tmerrshme që ai sjell?

5 shkaqet që ju bëjnë të ndiheni të lodhur

5 shkaqet që ju bëjnë të ndiheni të lodhur

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Kompjuteri dhe cilësia e jetës!

Kompjuteri dhe cilësia e jetës!
>