Si t’i përmbushni synimet tuaja në jetë

Nga: Autorë të ndryshëm minuta lexim | 0 komente3104 lexime


Psikologji – Jeni në rrugëtimin e gjatë dhe të lodhshëm të arritjes së një synimi madhor që i keni vënë vetes? Mësoni si të qëndroni të motivuar dhe si të arrini gjithçka që ju shkon në mendje

Çdo ditë keni mundësinë t’i afroheni më shumë përmbushjes së synimeve tuaja. Nëse i shihni gjërat si të vështira dhe të pamundura, kjo nuk është mënyra e duhur për t’u përballur me problemet në jetë. Duhet të punoni ngadalë për të arritur synimet që keni në jetë dhe mënyrat e mëposhtme do t’ju ndihmojnë të fitoni besimin te vetja e të arrini suksesin.

  1. Kërkojeni suksesin

Nëse e kërkoni suksesin dhe e tregoni këtë haptazi, kjo mënyrë sjelljeje shmang gjithnjë dështimin. Motivimi i vetes është mënyra sesi flisni me veten tuaj. Çdo mendim që ju kalon në mendje mund të ndikojë në fatin tuaj të mëvonshëm, përdoreni zërin e brendshëm për të ndikuar pozitivisht te vetja.

  1. Mjaft krahasimit me të tjerët

Çdo njeri në jetë ka synimet e tij dhe mënyrat personale për t’i arritur ato. Nëse dikush bëhet më shpejt i suksesshëm ose nuk merr as mundimin më të vogël për të arritur diçka në jetë, ky nuk është problemi juaj. Secili kërkon aq sa mendon se meriton, por kurrsesi nuk duhet ta mundoni veten duke dëmtuar besimin dhe aftësinë për të bërë progres. Krahasimi është diçka që duhet hequr nga lista tuaj.

  1. Kuptoni qëllimin tuaj

Siç thotë dhe Nelson Uang “Gjeni rrugën tuaj. Nëse nuk e dini se cila është, atëherë krijojeni”. Nëse ecni kuturu nëpër jetë, pa e ditur se cila është arsyeja e veprimeve tuaja, do ta keni të vështirë të qëndroni në të njëjtin rrugëtim. Sa më shumë të kuptoni atë që mund të arrini, potencialin që mbartni dhe progresin që do të sillni te vetja, aq më të lehtë do ta keni t’i realizoni synimet tuaja.

  1. Mbani një ditar

Sado pak progres të keni bërë në një ditë, mos e kaloni pa e nënvizuar. Sigurohuni që t’ia njihni meritat vetes. Regjistrojeni përparimin me mënyra nga më të ndryshmet, vetëm kështu do të mund të shihni se çdo përpjekje e së sotmes është një hap përpara për të nesërmen dhe shumë shpejt do të arrini atë që dëshironi.

  1. Kujtoni fillimin

Nëse mbani një ditar, kthehuni herë pas here te javët apo muajt e parë. Mund të jetë shumë motivuese të shohësh se nga ke ardhur, sepse të bën të kuptosh se je në gjendje të përparosh dhe ngadalë të marrësh atë që synon, por gjithnjë duke punuar shumë dhe sistematikisht.

Kjo nuk është e dobishme vetëm në aspektin e synimeve të mëdha, por edhe atyre të vogla, si për shembull, përvetësimi i një hobi të ri.

  1. Jo frikës ndaj kritikave

Askush nuk dëshiron të dëgjojë se po bën diçka gabim, por përpiquni t’i mbani emocionet nën kontroll. Merrni parasysh burimin e kritikave dhe arsyen e vërtetë përse dikush po i bën ato komente. Nëse konstatoni se fjalët që ju thuhen nuk janë akuza të thjeshta, shikojeni këtë si një mundësi për t’u vetëpërmirësuar. Nëse nuk lëndoheni shumë nga kritika, mund të rezultojë të jetë pikërisht nxitja për të cilën kishit nevojë.

  1. Programoni kohën

Kur duhet të bëni diçka, duket sikur e vetmja strategji është të punoni derisa ta keni mbaruar punën. Por teknika është në shumë raste joproduktive dhe mund të çojë lehtësisht drejt dorëzimit. Është e rëndësishme të kuptoni se kur keni mbërritur sasinë e mjaftueshme të asaj që mund të duroni.

Vendosini vetes një afat, por jepini edhe pushime. Menaxhojeni kohën në mënyrën më të mirë dhe mësoni se si ta bëni këtë siç duhet, duke kuptuar natyrën e punës suaj.

  1. Kaloni kohë me njerëz të zgjuar

Është gjithnjë nxitëse të jesh në një dhomë me njerëz shumë inteligjentë dhe shumë të ditur, si për shembull në një konferencë pune. Megjithatë, jo vetëm konferencat mbartin dozën e nevojshme për t’ju motivuar.

Zgjidhni miq që ju sfidojnë juve dhe veten. Kaloni kohë me ta duke folur rreth gjithçkaje dhe gjeni zgjidhjet për problemet që mund të keni. Kjo do t’ju inkurajojë që të mësoni më shumë dhe të arrini më tepër.

  1. Besojuni zakoneve

Me gjithë motivimin e madh që mund të keni për një synim të caktuar, mos prisni që një dozë e madhe motivimi të bëjë të gjithë punën. Kthejini sjelljet që keni shumë qejf, në zakone.

Është më mirë të ndërtoni një grup zakonesh dhe t’i ndiqni ato në mënyrë rigoroze dhe shumë shpejt t’ju bëhen të natyrshme. Duke forcuar vullnetin, do ta keni më të lehtë të bëni zgjedhje të shëndetshme për vete.

Si fillim, gjeni një zgjidhje për të hequr dorë nga zakonet e vjetra. Zëvendësojini ato me zakone të reja më të mira për ju, filloni të kaloni ngadalë nga një zakon në tjetrin, dhe besoni se rutina juaj ka një synim. Do ta keni më të lehtë të arrini gjithçka që dëshironi.

*Burimi: Business Insider

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


Gjithashtu mund të lexoni

Kurs: Si të përdoni SEO Press për WordPress

Kurs: Si të përdoni SEO Press për WordPress

Si mund të zgjidhni mes dy punëve?

Si mund të zgjidhni mes dy punëve?

Suksesi në jetë qëndron te inteligjenca emotive

Suksesi në jetë qëndron te inteligjenca emotive

7 zakonet e njerëzve shumë të suksesshëm, sipas një njeriu që shpenzoi 5 vite duke i studiuar ata

7 zakonet e njerëzve shumë të suksesshëm, sipas një njeriu që shpenzoi 5 vite duke i studiuar ata
>