• Kreu
  • /
  • Blog
  • /
  • Karriera
  • /
  • Këshilla për të hartuar një jetëshkrim sa më profesional

Këshilla për të hartuar një jetëshkrim sa më profesional

Nga: Autorë të ndryshëm minuta lexim | 0 komente2610 lexime


Karrierë – Zakonisht kjo është periudha më aktive kur të interesuarit për punë dërgojnë CV-të e tyre në kompani të ndryshme me shpresën se do të marrin një përgjigje pozitive për vendin që pretendojnë. Përpara se të shkruani një CV, hidhuni një sy udhëzimeve të mëposhtme:

Në gazeta, gjatësia, toni ose formatimi i artikullit janë të rëndësishëm, sepse e bëjnë më të thjeshtë leximin: e njëjta gjë vlen edhe për Curriculum Vitae (CV).

Sigurisht ju nuk dëshironi aspak që email-i apo CV juaj në letër të përfundojë në koshin e plehrave! Mbajeni parasysh se sapo një CV arrin në duart e një personi (ose sapo hapet në ekranin e kompjuterit), ajo i nënshtrohet një skanimi me sy vetëm për pak sekonda.

Çdo lloj përshtypje e paragrafëve ose e informacioneve jo të organizuara, mund të ndikojë shumë në ato sekonda të rëndësishme të cilat vendosin nëse kurrikulumi juaj është apo jo interesant.

Të qenët jashtë turmës është çelës suksesi. Kështu që, përdorimi i formatit të famshëm europian, standard dhe të mërzitshëm, mund të mos jetë gjithmonë zgjedhja më efikase.

Një rregull i rëndësishëm: diferenconi tekstin. Mos harroni të përdorni shkrimin bold dhe italik për ta drejtuar lexuesin në sesione të ndryshme të CV tuaj. Karakteri i ndryshëm tipografik e ndihmon lexuesin të lëvizë nëpër faqe.

Për shembull, nëse në listën e eksperiencave të punës keni pesë kompani të ndryshme, është shumë më e thjeshtë të përcaktoni se ku fillojnë dhe mbarojnë informacionet mbi çdo përvojë me përdorimin e llojit të shkrimit bold për emrin e punëdhënësit. Një tjetër “mashtrim” për ta bërë më të lehtë leximin e një CV është menaxhimi i hapësirës së bardhë.

Nëse nuk jeni në fillim të karrierës suaj, mund të mbushni me informacion më shumë se një faqe. Rrjedhimisht, lejohet le të themi një faqe për ata që nuk kanë shumë përvojë dhe tre në rastin e drejtuesve dhe të menaxherëve. Përdorni numra dhe simbole, do t’ju shërbejnë për t’i dhënë tekstit ndryshimin e duhur dhe për t’i krijuar lexuesit menjëherë një ide të qartë.

Zakonisht, sipas rregullave të shkrimit, numrat deri në 10 shkruhen me shkronja. Në këtë rast, për të rrëmbyer vëmendjen e lexuesit, përdorni gjithnjë shifra. Shmangni grafikët dhe logot tepër imagjinative.

CV-ja duhet të jetë e qartë dhe e thjeshtë për t’u lexuar. Përdorimi i ngjyrës është një ide e mirë. Shmangni llojet e shkrimeve të tipit “handwriting”, sepse është një stil shumë fëminor. Po kështu, mos përdorni simbolet që askush nuk do t’i kuptonte.

Mbani gjithashtu parasysh sektorin në të cilin punoni: për shembull, nëse prezantoheni si mjek, duhet të keni një CV më serioze, ndërsa nëse jeni person i komunikimit ose i artit, atëherë gjërat ndryshojnë në këtë drejtim. Kurrikulumi duhet të përshtatet për pozicionin për të cilin kandidoni, sidomos në detaje.

Më pas ka një sërë detajesh të vogla, por të cilave duhet t’i kushtoni vëmendje të madhe, si për shembull email-i që do të përdorni për të dërguar CV, duhet të jetë serioz (emër/mbiemër), ndërsa fotoja që duhet të dërgoni, duhet të jetë profesionale, serioze dhe të japë idenë e qëndrueshmërisë.

Pra këto ishin disa nga këshillat se si duhet të jetë një dokument si CV-ja, i mirorganizuar, i thjeshtë, i pastër, i lehtë për t’u lexuar, i bukur për t’u parë dhe mbi të gjitha funksional.

Kujdes!

Kompanitë, në varësi të pozicionit të lirë të punës, mund të marrin nga 75 deri në 250 CV dhe menaxherët e rekrutimit shpenzojnë vetëm 11 sekonda ose më pak për të parë secilën prej tyre. Kështu që në CV, ju duhet të jepni maksimumin. Njerëzit ende vazhdojnë të bëjnë gabime gjatë shkrimit të CV-ve, duke futur elemente që nuk duhen dhe duke lënë jashtë të tjerë elemente që janë të rëndësishme.

Kjo gjë e bën më të lehtë punën e punëdhënësit, sepse ai zbulon menjëherë CV-të e papërshtatshme, por ndërlikon jetën tuaj, sepse do ta keni shumë të vështirë të gjeni një punë me një CV të tillë.

Perktheu: N.A

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


Gjithashtu mund të lexoni

Si mund të zgjidhni mes dy punëve?

Si mund të zgjidhni mes dy punëve?

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Përse rutina 8-orarëshe e punës nuk po funksionon

Mirësevini në Podcastin e 25të të Karrierës!

Mirësevini në Podcastin e 25të të Karrierës!

Zhurmat, shpërqendrimi më i madh i punonjësve në zyra

Zhurmat, shpërqendrimi më i madh i punonjësve në zyra
>