Çfarë po bëni për vizitorët e faqes tuaj nga celulari?

Nga: Elvis Plaku minuta lexim | 0 komente2652 lexime


A është e optimizuar faqja juaj për vizitorët nga celulari apo tableti?

Nëse ‘po’, a e dini se sa është përqindja e këtyre vizitorëve?

Nëse ‘po’, a keni një mënyrë apo hapa për ta verifikuar se sa e përshtatshme dhe funksionale është faqja juaj për këta vizitorë dhe motorët e kërkimit si Google?

Nëse përgjigja juaj për cilëndo nga këto pyetje është ‘jo’ ose ‘mbase’ atëherë ju ftojmë të lexoni vijimin e këtij shkrimi që do t’ju orientojë nga t’ia filloni dhe si ta përmirësoni më tej eksperiencën e vizitorëve të faqes tuaj!

Faqja juaj dhe eksperienca e përdoruesit

Prirja botërore e përdoruesve të internetit është dukshëm në drejtim e pajisjeve mobile. Rrjedhimisht, kur dikush kërkon për një informacion apo një produkt të caktuar, gjasat janë që ai/ajo do të përdorë celularin. Por çfarë ndodh kur faqja që gjen nuk ka një eksperiencë të kënaqshme në celular?

Në këtë kontekst, çdo aspekt i faqes tuaj dhe mënyrës se si ajo paraqitet në pajisjet e ndryshme, pra kompjuter, tablet apo celular, lidhet me atë që quhet “eksperienca e përdoruesit/vizitorit” (UX ose ‘user experience’).

Çdo eksperiencë vizitori është gati unike dhe pajisjet ndryshojnë vazhdimisht. Por falë punës së palodhur të mijëra marketerëve dhe zhvilluesve, edhe ju mund të filloni të identifikoni mjaft aspekte që lidhen me përmirësimin e kësaj eksperience.

Çfarë thonë ekspertët për këtë (në këtë rast Google)?

Mesatarisht çdo përdorues e kontrollon celularin mbi 150 herë në ditë.

Sot, shumica e kërkimeve në internet bëhen nga celulari kundrejt kërkimeve nga kompjuteri.

Ka pesë herë më shumë gjasa që vizitorët e faqes tuaj të largohen nëse ajo nuk paraqitet mirë në versionin mobil.

Thuajse gjysma e vizitorëve largohen nga një faqe në versionin mobil nëse ajo nuk hapet brenda 3 sekondave.

9-të nga 10-të persona përdorin më shumë se një ekran për të kryer veprime si rezervimi i një udhëtimi me avion apo menaxhimi i financave.

Përdoruesit shpenzojnë mesatarisht 177 minuta çdo ditë duke përdorur celularin.

Për këto arsye, ne e kemi cekur edhe më herët se shfaqja siç duhet në celular është prej veçorive të një faqeje të suksesshme interneti.

Përdorni Think with Google për të testuar performancën e faqes tuaj

https://testmysite.thinkwithgoogle.com/

Permiresoni performancen e faqesKjo faqe është ridizenjuar dhe përmirësuar vizualisht (PageSpeed), por në thelb vijon të ofrojë një set raportesh për aspekte thelbësore që ndikojnë drejtpërdrejtë në cilësinë e eksperiencës dhe performancës së faqes tuaj për vizitorët.

Vlerësimi bëhet duke identifikuar dhe vlerësuar në akumulativ aspektet teknike që lidhen me performancën sipas një sistemi pikësh nga 0 në 100. Edhe pse raporti që gjenerohet është i një natyre disi teknike, ky sistemi vlerësimi me pikë është një pikënisje e mirë për t’ju ndihmuar të kuptoni se për çfarë duhet të flisni me uebmasterin apo zhvilluesin e faqes tuaj.

Nëse, në këtë rast jeni ju personi që merret me këtë punë, atëherë pikat e identifikuara nga kjo faqe do ju ndihmojnë të kuptoni se në cilin drejtim do keni nevojë të punoni më shumë.

A keni ndonjë faqe apo shërbim tjetër që dëshironi ta sugjeroni, atëherë mos nguroni ta ndani me të gjithë te komentet këtu poshtë.

Vlerësimi i Google për faqen SfidaBiznesi.com

Si ta permiresoni faqen tuaj-SfidaBiznesi.comPër t’i ilustruar si dhe për t’i shtuar ca më shumë vlerë këtij shkrimi po bëjmë një shpjegim të shkurtër të rezultateve mbi vlerësimin e faqes tonë.

  • Vlerësimi i përshtatjes mobile të faqes (mobile friendliness) = 100 nga 100 pikë – shumë mirë.
  • Vlerësimi i shpejtësisë së faqes në celular (mobile speed) = 60 nga 100 pikë – dobët.
  • Vlerësimi i shpejtësisë së faqes në desktop (desktop speed) = 70 nga 100 pikë – ka dhe më mirë.

Dukshëm shpejtësia e faqes në versionin mobil dhe në desktop mund të përmirësohet edhe më tej.

Versioni mobil – shpejtësia

Raporti Mobil i ri-me te verdheAtëherë le të shohim cilët janë faktorët që ndikojnë negativisht në performancën e faqes në versionin mobil. Sipas këtij raporti dy janë faktorët me ndikimin negativ më të mëdhenj (me ngjyrë të kuqe), plus katër faktorët e tjerë të shënuar me ngjyrë portokalli.

1. Eliminate render-blocking JavaScript and CSS in above-the-fold content (eleminimi i skripteve JavaScript që duhet të shkarkohen para se faqja të hapet tërësisht)
2. Reduce server response time (koha e përgjigjes së serverit)

Të dy këto aspekte përsëriten edhe në raportin për shpejtësinë për versionin desktop.

  • Aspekti i parë lidhet me numrin e skripteve JavaScrip që ne kemi implementuar në këtë faqe si rrjedhojë e shtojcave (plugins) që përmban faqja. Rrjedhimisht, numri i tyre ndikon negativisht te shpejtësia e vetë faqes.
  • Aspekti i dytë lidhet me shpejtësinë e vetë serverit ku është hostuar faqja. Para se të serveri t’ia dërgojë përmbajtjen faqes browser-it, ai bën goxha punë për të përpunuar të gjithë informacionin e duhur. Për këtë arsye, është e nevojë përdorimi i cache-imit në server që të ruhet përmbajtja për disa kohë dhe të mos “lodhet” serveri për çdo kërkesë që merr.

3. Leverage browser caching (duhet shfrytëzuar sistemi i cache-imit të vetë lundruesit)
4. Enable compresion (duhet përdorur kompresimi i elementeve të faqes)
5. Optimize Images (fotot duhen optimizuar, pra zvogëluar në peshën e shkarkimit)
6. Minify JavaScript (skriptet JavaScript duhen minimizuar/përmbledhur)

Versioni desktop – shpejtësia

Raporti Desktop i ri-me te verdheEdhe në rastin e versionit desktop të faqes, janë po të njëjtët dy faktorë që ndikojnë negativisht në shpejtësinë e faqes.

Rrjedhimisht, përmirësimi i tyre do ndikojë në përmirësimin e vlerësimit edhe në versionin desktop. Por një nga arsyet kryesore pse vlerësimi në rastin e versionit desktop është më i lartë se ai në versionin mobil lidhet me diferencën në fuqi. Pra, zakonisht një kompjuter është në gjendje ta hapë një faqe më shpejt se sa një pajisje mobile. Sigurisht që nuk është faktori i vetëm por nuk mund të futemi më thellë në këtë shkrim.

Shërbime të tjera – GTmetrix.com

Raporti i GTMetrix per SfidaBiznesi - me te verdhe
Raporti i GTMetrix per SfidaBiznesi – me te verdhe

Raporti i Google është vetëm një raport apo një vegël (tool) që ju mund të përdorni për të kuptuar dhe vlerësuar performancën dhe efikasitetin e faqes tuaj.

Nëse doni të futeni disi më në thellësi të aspekteve që ndikojnë negativisht në performancën e faqes tuaj atëherë mund t’ju sugjerojmë edhe një shërbim tjetër siç është GTMetrix.

Ky shërbim ju lejon të ndryshoni edhe origjinën e serverit nga testohet faqja juaj. P.sh., në rastin e mëposhtëm testimi i SfidaBiznesi.com u bë nga Londra në Angli, që reflekton edhe më shumë shpejtësinë reale që kanë lexuesit e faqes nga Europa dhe Shqipëria, Italia apo Kosova, etj. Kjo është diçka që aktualisht nuk e bëni dot kollaj me shërbime të ngjashme.

Raporti është edhe më i detajuar dhe do ta bënte shkrimin më teknik. Ky është edhe rezultati që u prodhua nga kjo faqe: https://gtmetrix.com/reports/sfidabiznesi.com/3bQyMTgy

Si përfundim, mund t’ju themi se gjasat janë që ne do ta kemi përmirësuar edhe më tej shpejtësinë pas këtij shkrimi. Çfarë komentesh apo sugjerimesh të tjera keni për ne? Mos nguroi ti ndani me të gjithë te komentet këtu poshtë.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


Gjithashtu mund të lexoni

Video: Si të shihni prirjen e kërkimeve me Google Trends

Video: Si të shihni prirjen e kërkimeve me Google Trends

Si të arrini një audiencë të lartë me një fushatë marketingu

Si të arrini një audiencë të lartë me një fushatë marketingu

Testimi A/B: Si ta rrisni performancën e marketingut tuaj me metoda shkencore

Testimi A/B: Si ta rrisni performancën e marketingut tuaj me metoda shkencore

Ja pse mesazhet tuaja me email përfundojnë në SPAM?

Ja pse mesazhet tuaja me email përfundojnë në SPAM?
>