fbpx

Si ta masni efikasitetin e marketingut tuaj me email?

Nga: Elvis Plaku18 Gusht 2017 | 0 komente


Marketingu me email është forma më e besueshme e komunikimit online. Studimet tregojnë se mbi 75% e klientëve preferojnë këtë lloj kanali komunikimi kundrejt kanaleve të tjera. Ndonëse prej vitesh është thënë që po afron fundi i marketingut me email, mbi 80% e marketierëve e përdorin dhe e preferojnë si kanali me kthimin më të mirë (ROI) kundrejt metodave/kanaleve të tjera si SEO, reklamat që shfaqen, etj.

Mbi të gjitha, një fushatë e mirë marketingu me email mund t’ju sjellë:

       -> Rritje të shitjeve
       -> Rritje të besnikërisë së klientëve
       -> Rritje të klientëve potencialë (leads)
       -> Rritje të biznesit nga klientët ekzistues
       -> Reduktim të kostove të marketingut (ROI)

Por pasi të dërgoni një fushatë me email, ju duhet të shqyrtoni raportet e fushatës dhe mbase aty shumica prej nesh fillojmë ta neglizhojmë punën duke mos i dhënë rëndësi metrikave që na prezantohen.

Sipas ekspertëve, për çdo fushatë me email duhet të matni të paktën këto tre metrika kryesore:

  • raporti i mbërritjes së mesazheve (delivery rate);
  • raporti i hapjes së mesazheve (open rate);
  • raporti i klikimit të mesazheve (click through rate).

Po çfarë janë këto tre metrika kaq të rëndësishme?

1. Raporti i mbërritjes së mesazheve (delivery rate)

Raporti i mberritjes se mesazheve

Kjo metrikë është pikënisja juaj për çdo fushatë marketingu me email. Raporti i mesazheve të mbërritura me sukses është tregues i ‘shëndetit’ të listës tuaj të abonentëve. Thënë ndryshe, nëse keni një raport të lartë të mesazheve të hapura, pra shumica e mesazheve tuaja hapen/lexohen pasi i keni dërguar, atëherë ju keni një listë të shëndetshme që i përgjigjet pozitivisht mesazheve tuaja dhe është vërtetë e interesuar në ato që ju po komunikoni. P.sh. nëse dërgoni 100 mesazhe dhe 90 prej tyre ose 90% hapen kjo është vërtetë diçka pozitive ndonëse ky raport reduktohet me rritjen e numrit të abonentëve.

Në të kundërt, nëse raporti i mesazheve të hapura është minimal p.sh. 2% apo 3% atëherë nuk ka rëndësi se sa mijëra abonentë ju mund të keni, fakti është që lista juaj nuk po i përgjigjet mesazheve tuaja dhe komunikimet tuaja nuk rezonojnë me ta. Thënë ndryshe, nëse niveli i mesazheve të mbërritura është shumë i ulët atëherë ka shumë gjasa që mesazhet tuaja konsiderohen ose janë SPAM.

 

2. Raporti i hapjes/leximit të mesazheve (open rate)

Pasi mesazhi juaj të ketë mbërritur në Inboxin e abonentëve tuaj, sfida e radhës është hapja dhe leximi i mesazhit. Në këtë rast, një nga faktorët kryesorë që ndikojnë në mesazhet që hapen është ‘subjekti’ i mesazhit të dërguar. Fillimisht, abonentët shohin vetëm titullin e mesazhit tuaj dhe më pas vendosnin nëse do ta hapin apo jo atë. Rrjedhimisht, nëse titulli/subjekti i mesazhit tuaj nuk është mjaftueshmërisht tërheqës apo interesant, kjo ndikon direkt te vendimi për ta hapur ose jo mesazhin tuaj = raporti i mesazheve të hapura.

P.sh. nëse fillimisht ju dërguat 100 mesazhe dhe nga këto arritën vetëm 90 mesazhe (90% delivery rate) dhe nga këto 90 mesazhe u hapën vetëm 9, atëherë raporti i hapes së mesazheve = 10% (open rate), pra vetëm 10% e 90 mesazheve. Por mos u bëni merak të fiksoni formulën, por keni përpiquni ta mbani sa më të lartë raportin e hapjes së mesazheve që dërgoni me çdo fushatë sepse kjo tregon që abonentët tuaj po i përgjigjen pozitivisht mesazheve tuaja. Llogaritjen e raportit zakonisht e bën vetë shërbimi i dërgimit të mesazheve si p.sh. MailChimp.

 

3. Raporti i klikimit të mesazheve (click through rate)

Kjo është edhe metrika më e rëndësishme për një fushatë të suksesshme me email pasi zakonisht tregon se mesazhi juaj jo vetëm që arriti me sukses në Inboxet e abonentëve tuaj (delivery rate) dhe që ishte me interes pasi u hap (open rate) por që gjeneroi interes të mjaftueshëm te abonentët aq sa t’i bindte ata të klikonin linket brenda mesazhit tuaj (click through rate).

Ky raport është edhe një nga treguesit më të mirë të efikasitetit të fushatës tuaj me email pasi tregon se mesazhi juaj rezonon me audiencën dhe klientët tuaj dhe zakonisht konvertohet në shitje apo vendime pozitive për biznesin/organizatën tuaj. Një nga teknikat më të mira për ta rritur klikimin e mesazheve tuaja është duke segmentuar listat tuaja të abonentëve. Thënë ndryshe, nëse ju i ndani abonentët tuaj sipas kategorive apo interesave të tyre, atëherë do mund të arrini edhe një raport më të lart të mesazheve që klikohen dhe konvertohen në vizitorë apo blerës të produkteve/shërbimeve që ofroni.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


Gjithashtu mund të lexoni

7 mënyra për të qenë një lider i suksesshëm

7 mënyra për të qenë një lider i suksesshëm

A jeni bërë gati për festat e fundvitit?

A jeni bërë gati për festat e fundvitit?

Si kategorizohen faqet e biznesit?

Si kategorizohen faqet e biznesit?

Mozilla Tech Speakers Tirana #1 & OSCAL 2016

Mozilla Tech Speakers Tirana #1 & OSCAL 2016

Pse biznesi juaj duhet të ketë një blog?

Pse biznesi juaj duhet të ketë një blog?

Si të jeni një lider karizmatik dhe i pushtetshëm

Si të jeni një lider karizmatik dhe i pushtetshëm

ASANA: Aplikacion për menaxhimin e projekteve dhe punës në grup!

ASANA: Aplikacion për menaxhimin e projekteve dhe punës në grup!

3 Avantazhet e Marketingut me Email

3 Avantazhet e Marketingut me Email

Dy shërbime që mund t’ju interesojnë! ProtonMail & Amazon Drive

Dy shërbime që mund t’ju interesojnë! ProtonMail & Amazon Drive

7 arsyet për t’iu bashkuar një rrjeti profesionistësh

7 arsyet për t’iu bashkuar një rrjeti profesionistësh

Sfidat e punësimit për të rinjtë!

Sfidat e punësimit për të rinjtë!

RE: Përmbledhje me komentet & sugjerimet tuaja!

RE: Përmbledhje me komentet & sugjerimet tuaja!

7 këshilla si të gjeni punë nëpërmjet internetit

7 këshilla si të gjeni punë nëpërmjet internetit

6 pyetje përpara se të filloni biznesin ose sipërmarrjen tuaj

6 pyetje përpara se të filloni biznesin ose sipërmarrjen tuaj

Si të qëndrosh mbi shpatullat e gjigandëve!

Si të qëndrosh mbi shpatullat e gjigandëve!

Biznesi: Sa vlen koha e fansave tuaj në Facebook?

Biznesi: Sa vlen koha e fansave tuaj në Facebook?

Si të përballeni me sfidat e suksesit dhe të ardhmen!

Si të përballeni me sfidat e suksesit dhe të ardhmen!

Efektet e dritës blu: Pse nuk duhet ta përdorni celularin para gjumit

Efektet e dritës blu: Pse nuk duhet ta përdorni celularin para gjumit

Mprehe sëpatën para se të fillosh punën!

Mprehe sëpatën para se të fillosh punën!

Pse Facebook ka filluar spastrimin e “Like”-ve nga faqet publike në Facebook?

Pse Facebook ka filluar spastrimin e “Like”-ve nga faqet publike në Facebook?

Si ta hostoj faqen: falas apo me pagesë?

Si ta hostoj faqen: falas apo me pagesë?

Reklamat online: Facebook, Google, LinkedIn, etj!

Reklamat online: Facebook, Google, LinkedIn, etj!

Pse duhet të keni një adresë profesionale?

Pse duhet të keni një adresë profesionale?

Përfitimet e një ditari profesional!

Përfitimet e një ditari profesional!

Si ta shmangni dhimbjen e shpinës në zyrë?

Si ta shmangni dhimbjen e shpinës në zyrë?

Hapësira e punës: 10 dizavantazhet e punës në një zyrë të hapur

Hapësira e punës: 10 dizavantazhet e punës në një zyrë të hapur

Komunikim: Si të kuptoheni me personat e vështirë

Komunikim: Si të kuptoheni me personat e vështirë

Diskutim: Pse nuk më do si klientin tënd?!!

Diskutim: Pse nuk më do si klientin tënd?!!

Si të filloni një blog tuajin!

Si të filloni një blog tuajin!

A e dini nga ju vijnë vizitorët e faqes tuaj?

A e dini nga ju vijnë vizitorët e faqes tuaj?

Alternativat e edukimit online!

Alternativat e edukimit online!

Pse ju duhet një domain name .AL

Pse ju duhet një domain name .AL

Si të krijoni strategjinë tuaj për median sociale

Si të krijoni strategjinë tuaj për median sociale

Qëndrimi ulur na bën vërtet keq për shëndetin?

Qëndrimi ulur na bën vërtet keq për shëndetin?

Nga rrezikohet siguria e privacia juaj online

Nga rrezikohet siguria e privacia juaj online

Këshilla: Si të qëndroni të sigurt online? Pjesa e parë

Këshilla: Si të qëndroni të sigurt online? Pjesa e parë

Si ta zgjeroni rrjetin tuaj profesional në LinkedIn?

Si ta zgjeroni rrjetin tuaj profesional në LinkedIn?

Naill Ferguson: 6 Idetë që i Sollën Mirëqenien Perëndimit

Naill Ferguson: 6 Idetë që i Sollën Mirëqenien Perëndimit

Si ta shfrytëzoni më mirë faqen e Facebook-ut?

Si ta shfrytëzoni më mirë faqen e Facebook-ut?

Kur duhet të postoni online në blog apo mediat sociale?

Kur duhet të postoni online në blog apo mediat sociale?

Çfarë ndodh kur dërgoni fushatë te 100 mijë adresa email!

Çfarë ndodh kur dërgoni fushatë te 100 mijë adresa email!

Pse duhet të keni një faqe zyrtare në Facebook?

Pse duhet të keni një faqe zyrtare në Facebook?

Menaxhimi: Meritat e vërteta të stilolapsit dhe letrës në biznes!

Menaxhimi: Meritat e vërteta të stilolapsit dhe letrës në biznes!

Pse duhet të keni një profil profesional në LinkedIn?

Pse duhet të keni një profil profesional në LinkedIn?

Pse bizneset shqiptare duhet të bëjnë marketing me email?

Pse bizneset shqiptare duhet të bëjnë marketing me email?

Jeni i pushuar! Shenjat që jua tregojnë

Jeni i pushuar! Shenjat që jua tregojnë

Si ndikon interneti në komunikimin tonë?

Si ndikon interneti në komunikimin tonë?

Si të ndiqni profesionistët e preferuar në LinkedIn?

Si të ndiqni profesionistët e preferuar në LinkedIn?
>